друкувати


Про міську літературну премію імені Тараса Мельничука

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-11 11:43:00

З метою вдосконалення організації та порядку присудження міської літературної премії імені Тараса Мельничука, виконком міської ради вирішив:

1. Затвердити нову редакцію Положення про міську літературну премію імені Тараса Мельничука (додається).

2. Затвердити нову редакцію Положення про комісію по присудженню міської літературної премії імені Тараса Мельничука (додається).

3. Затвердити склад комісії по присудженню міської літературної премії імені Тараса Мельничука (додається).

4. Затвердити взірець Диплома лауреата міської літературної премії імені Тараса Мельничука (додається).

5. Затвердити Почесний знак лауреата міської літературної премії імені Тараса Мельничука ( опис додається).

6. Встановити розмір міської літературної премії імені Тараса Мельничука на 2008 рік у сумі 1000 (одна тисяча) гривень.

7. Міському фінансовому управлінню (Г. Бакай) щорічно виділяти кошти з міського бюджету, передбачені для фінансування відділу культури і туризму міської ради (У. Мандрусяк), на заходи по відзначенню лауреатів міської літературної премії імені Тараса Мельничука.

8. Відділу з питань внутрішньої та інформаційної політики міської ради (М. Реп’ях) оприлюднити рішення виконкому через засоби масової інформації.

9. Рішення міськвиконкому від 16 березня 1999 року № 78 вважати таким, що втратило чинність.

10. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови В. Прокіпчина.


Положення про міську літературну премію імені Тараса Мельничука

1. Міська літературна премія імені Тараса Мельничука (далі – Премія) присуджується щорічно окремим літераторам, спілкам та громадським об’єднанням літераторів міст, районів та областей України за високохудожні літературні твори, які сприяють духовному росту громадян і здобули загальне громадське визнання, є духовними набутками українського народу, утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам’ять, його національну свідомість, зберігають національні традиції, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

2. На здобуття Премії висуваються літературні твори, літературні збірки творів як окремих літераторів, так і видання об’єднань літераторів, оприлюднених в завершеному вигляді, після ознайомлення з ними громадськості під час проведення читацьких конференцій, літературних вечорів, вечорів поезії та на засіданнях літературних об’єднань тощо.

3. Розміри міської літературної Премії визначаються кожного року виконавчим комітетом міської ради.

4. Висунення творів, літературних збірок на присудження Премії здійснюється гласно за ініціативою трудових та військових колективів, творчих спілок, громадських організацій мистецького і просвітянського спрямування, видавництв, редакцій газет і журналів, а також об’єднань громадян на загальних зборах, конференціях. Від імені творчих організацій, закладів, установ і колективів висунення можуть здійснювати їх президії, колегії, ради тощо.

5. Подання-рекомендація у вигляді протоколу або звернення направляється на розгляд Комісії по присудженню міської літературної премії імені Тараса Мельничука (далі - Комісія), склад якої затверджується виконавчим комітетом міської ради. Рекомендації подаються не пізніше 1 квітня поточного року.

6. У поданні-рекомендації на присудження Премії зазначаються конкретні заслуги особи або творчого колективу, об’єднання літераторів ( їх літературна діяльність, художня цінність творів), що стали підставою для порушення клопотання про присудження Премії.

7. Розгляд подань-рекомендацій і допуск кандидатів до участі в конкурсі на присудження Премії проводиться на засіданні Комісії шляхом обговорення та відкритого голосування до 15 квітня, про що робиться повідомлення у засобах масової інформації.

8. Остаточне рішення про присудження Премії приймається на засіданні Комісії шляхом таємного голосування та направляється на затвердження виконавчого комітету міської ради у червні поточного року. Рішення Комісії носить дорадчий характер.

9. Рішення виконавчого комітету про присудження Премії публікується в місцевих друкованих засобах масової інформації, оголошується по радіо та місцевому телебаченню.

10. Премія присуджується окремому літератору або об’єднанню літераторів один раз. Авторові може присуджуватися Премія посмертно.

11. Удостоєним Премії присвоюється звання «Лауреат премії імені Тараса Мельничука», вручається Диплом та Почесний знак лауреата.

12. Премія вручається щорічно до Дня народження поета в День міста 19 серпня в урочистій обстановці.

13. У разі присудження Премії літературному об’єднанню, видається Диплом, а членам цього об’єднання видаються Почесні знаки лауреата. Грошова премія ділиться між ними порівну.

14. Особа або колектив, якому присуджено Премію, заноситься в Книгу лауреатів премії імені Тараса Мельничука, що знаходиться на довічному зберіганні у музеї історії міста Коломиї.

15. У разі втрати (псування) Диплома та Почесного знака лауреата Премії, дублікати не видаються.

16. Диплом, Почесний знак лауреата, якого нагороджено посмертно, вручається родині померлого, а грошова премія переходить у спадщину в установленому законодавством порядку.


Положення про комісію по присудженню міської літературної премії імені Тараса Мельничука

1. Комісія по присудженню міської літературної премії імені Тараса Мельничука (дальше – Комісія) є громадським органом, підпорядкованим міському голові м. Коломиї. Склад Комісії затверджується виконавчим комітетом міської ради.

2. Комісія складається із числа осіб запропонованих творчими спілками і товариствами, громадськими організаціями мистецького та просвітянського спрямування, посадових осіб Коломийської міської ради.

3. Комісія утворюється в складі голови, заступника голови, секретаря та членів комісії.

4. Основною формою роботи Комісії є засідання, яке проводить голова Комісії, а в разі його відсутності – заступник голови. Засідання комісії вважається правомочним за наявності двох третіх її складу.

5. Комісія у своїй діяльності керується Конституцією України, законами та іншими нормативно-правовими актами України.

6. На Комісію покладаються функції щодо організації висунення, конкурсного відбору, присудження та вручення Премії.

7. Комісія вносить свої пропозиції на засідання виконавчого комітету щодо щорічного розміру Премії.

8. Рішення Комісії про допущення творів до конкурсу приймається простою більшістю голосів, а про присудження Премії – не менш, як трьома четвертими голосів членів Комісії, присутніх на засіданні. Рішення Комісії носить дорадчий характер.

9. Комісія має право залучати до рецензування та експертного розгляду творів, висунутих на здобуття Премії, спеціалістів в галузі літератури.

10. Комісія для виконання покладених на неї завдань:
- постійно відстежує літературні процеси в місті, області і в Україні, аналізує їх, визначає найяскравіші, найвидатніші літературні надбання;

- приймає та попередньо розглядає твори висунені на здобуття міської літературної Премії, стежить за додержанням визначеного порядку і терміну їх висунення, забезпечує гласність кожного висунення;

- надає допомогу і приймає участь у проведенні заходів щодо презентації і обговоренні робіт;

- проводить відбір робіт для участі в конкурсі на здобуття премії у три тури:

перший тур – інформує населення про порядок попереднього збору і відбору творів для участі в конкурсі кандидатів на здобуття Премії через засоби масової інформації. Приймає рекомендації-подання і проводить їх реєстрацію.

другий тур – проводить засідання і розглядає роботи з метою допущення їх до конкурсу шляхом відкритого голосування, публікує в ЗМІ із зазначенням авторів цих робіт, організовує громадське обговорення творів конкурсантів, аналізує матеріали обговорення та надіслані зауваження і пропозиції.

третій тур – здійснює на своєму засіданні остаточне обговорення творів, приймає рішення шляхом таємного голосування і подає його на затвердження виконкому міської ради.

11. Комісія організовує виготовлення Дипломів і Почесних знаків лауреатів та вручення їх переможцям в урочистій обстановці.


Склад комісії по присудженню міської літературної премії імені Тараса Мельничука

Прокіпчин Василь Юрійович - заступник міського голови, голова комісії

Мандрусяк Уляна Іванівна - начальник відділу культури і туризму міської ради, заступник голови комісії

Дехтяр Михайло Григорович - провідний спеціаліст відділу культури і туризму міської ради, секретар комісії

Андрусяк Михайло Миколайович - голова правління ВАТ «Друкарня імені Шухевича», член Національної Спілки письменників України (за згодою)

Васильчук Микола Миколайович - доцент Коломийського інституту державного вищого навчального закладу «Прикарпатський Національний університет імені Василя Стефаника» (за згодою)

Глаголюк Василь Петрович - директор міськрайонного центру зайнятості, голова міськрайонного товариства «Просвіта», Заслужений працівник освіти України, кандидат історичних наук (за згодою)

Гриньків Дмитро Дмитрович - Почесний громадянин міста Коломиї, член Національної Спілки письменників України (за згодою)

Ковтун Валерій Іванович - директор Коломийського педагогічного коледжу Державного вищого навчального закладу «Прикарпатський Національний університет імені Василя Стефаника (за згодою)

Кох Алла Степанівна - вчитель української мови і літератури Коломийської гімназії ім. Михайла Грушевського, член Національної Спілки письменників України (за згодою)

Кохан Вікторія Василівна - журналіст газети «Вільний голос», Член Національної Спілки журналістів України (за згодою)

Реп’ях Микола Миколайович - спеціаліст відділу з питань внутрішної та інформаційної політки міської ради

Руданець Ольга Іванівна - директор готелю «Писанка», голова міської громадської організації «Конгрес української інтелігенції Коломийщини» (за згодою)

Рябий Василь Михайлович - заступник головного редактора журналу «Буковинський журнал», член Національної Спілки письменників України (за згодою)

Савчук Микола Васильович - голова редакційно-видавничого комітету «Енциклопедія Коломийщини», Заслужений артист України (за згодою)

Ткачук Ярослава Юріївна - директор музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського, голова постійної депутатської комісії з питань освіти , культури, туризму та засобів масової інформації міської ради (за згодою)

Ясінський Ярослав Васильович - член Асоціації Українських письменників, лауреат міської літературної премії імені Тараса Мельничука (за згодою)


Опис Почесного знака «ЛАУРЕАТ МІСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРНОЇ ПРЕМІЇ ІМЕНІ ТАРАСА МЕЛЬНИЧУКА»

Почесний знак «Лауреат міської літературної премії імені Тараса Мельничука» виготовляється у вигляді значка з металу золотистого відтінку розміром: 32 х 28 мм.

Основна частина значка малинового кольору. У верхній частині - барельєфний портрет Тараса Мельничука золотистого відтінку. Знизу під портретом напис сталевого кольору «КНЯЗЬ РОСИ». З лівої сторони значка з верху до низу з переходом на нижню сторону розташована синьо-жовта стрічка. На синьому фоні верхньої половини стрічки надпис - ЛАУРЕАТ ПРЕМІЇ, на нижній половині жовтої стрічки надпис – ім. ТАРАСА МЕЛЬНИЧУКА. Надписи сталевого кольору. Перехід стрічки з нижнього боку значка на праву сторону зроблено у вигляді лаврового вінка (метал під золото).

Відзнака «Лауреат премії ім. Тараса Мельничука» на зворотному боці має спеціальне кріплення і носиться на грудях з лівої сторони верхньої частини одягу.

Обговорити на форумі