друкувати


Івано-Франківщина хоче бачити у фундаменті українства Біблію, Кобзар та Конституцію

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-07 12:13:19

Перший заступник голови обласної ради, кандидат педагогічних наук Зіновій Береговський, заступник голови облдержадміністрації Василь Гладій взяли участь у представницьких громадських слуханнях щодо вироблення, Концепції розвитку гуманітарної політики України, що проходили днями в обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

Виступаючі зазначали: метою цього форуму є потреба часу виробити та узагальнити пропозиції громадськості області щодо гуманітарної політики та подати їх в організаційний комітет з підготовки та проведення Всеукраїнського форуму інтелігенції, який відбудеться в місті Києві 26-27 березня.

Напрацьовані в секціях пропозиції з відповідними коментарями були виголошені промовцями з трибуни. Найактуальніші із них увійдуть в загальний документ спільно виробленого прикарпатцями бачення проблем та перспектив гуманітарного розвитку України.

Зокрема, слово мали Владика Коломийсько-Чернівецької єпархії Микола Сімкайло, проректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу М.Галущак, начальник управління освіти і науки області Зінаїда Болюк, директор Коломийського музею Гуцульщини й Покуття, заслужений працівник культури України Ярослава Ткачук, начальник охорони здоров’я області Любомир Малофій; від творчих об’єднань та медійників краю виступили голова обласної організації Національної спілки письменників України Василь Добрянський та редактор газети “Галичина” заслужений журналіст України Василь Назарчук.

Свої письменницькі пропозиції також висловив лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, депутат Верховної Ради України першого скликання, знаний літератор і громадський діяч, професор Степан Пушик. Названо було чимало больових соціальних точок, перші з яких – депопуляція, необхідність пропагування здорового способу життя, потреба втручання суспільства в інформаційний простір, де багато аморального, чужого українській культурі й традиціям.

Є три “камені”, які хоче бачити Івано-Франківщина у фундаменті українства і в його гуманітарній аурі: Біблію, Кобзар, Конституцію.

Була навіть пропозиція на державному рівні проголосити нашу область “Культурно-мистецьким заповідником українства”.

Матеріали громадських слухань буде видрукувати окремою брошурою, повідомляє Прес-служба голови обласної ради.

Обговорити на форумі