друкувати


80% іграшок, що продають в Україні, зроблені в Китаї

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-03 03:38:06

Вони всюди: у дорогих дитячих центрах і на дешевеньких розкладках. Добрі тваринки неймовірних кольорів та загрозливі супермени з небаченими можливостями. 80% іграшок, що продають в Україні, зроблені в Китаї. 50 українських підприємств, які виготовляють дитячі забавки, продукцію збувають за кордоном.

Обкладені податками, українські підприємці не можуть конкурувати з китайцями, небачену рекламу роблять їм популярні американські мультики. Щойно в кінотеатрах запускають черговий фільм, його плюшеві герої стають хітами продажів. Шансів на ліцензію відомого персонажа українські підприємства не мають, їх продають уже відомим компаніям. А зробити вітчизняний мультик, який захопив би мільйони дітлахів, нашим режисерам поки не вдається. Тож наші підприємці самі ламають голову, чим зацікавити дітей.

Сергій Вензель, директор фабрики іграшок: "Найбільший хіт продажу у нас – це є сороконіжка, кактус у вигляді горшка і динозаврик. Це у нас такі об’ємні продажі".

Юрій Павленко, міністр у справах сім’ї, молоді та спорту: "Що стосується мита – це питання дискусійне і прийняття відповідного рішення, хоча моя позиція, щоб ми мали максимальну можливість забезпечувати своїх дітей найякіснішими іграшками по найменших цінах".

Втім навіть розповісти про проблеми українських виробників посадовцям поки нікому. В Україні досі не створили асоціацію лялькарів. Тим часом росіяни і білоруси, розв’язавши внутрішні проблеми, уже виходять і на наш ринок, повідомляє "Газета по-українськи".

Обговорити на форумі