друкувати


Бюджети всіх рівнів наповнюються завдяки кращим платникам податків

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-03 01:51:55

Протягом січня поточного року від сплати податків, зборів та обов’язкових платежів, які контролює ДПІ в м.Івано-Франківську, до бюджетів усіх рівнів надійшло 49,1 млн. грн., що на 19,6 млн. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року.

У розрізі податків найбільшу питому вагу в надходженнях до зведеного бюджету займає: податок на додану вартість – 43,8%; податок з доходів фізичних осіб – 37,5%; акцизний збір – 16,1%.

До Державного бюджету за цей період платниками податків міста сплачено 35,7 млн. грн. податків, зборів та обов’язкових платежів. В порівнянні з минулим роком надходження зросли на 12 млн. грн.

Основними податками, які формують Державний бюджет, є податок на додану вартість, податок на прибуток та акцизний збір. Питома вага цих платежів у загальній сумі надходжень до державного бюджету становить 93,0 %, а саме: податок на додану вартість – 60,2%; акцизний збір – 22,2%; податок на прибуток – 10,6%.

Найбільш вагомі надходження до державної скарбниці забезпечили такі підприємства, як: ВАТ “Прикарпаттяобленерго”, філія УМГ “Прикарпаттрансгаз” ДК “Укртрансгаз” НАК “Нафтогаз”, ДП “Івано-Франківський облавтодор” ВАТ “Автомобільні дороги”, ВАТ “Житлобуд”, ДП “Спецзалізобетон” ВАТ “Івано-Франківськцемент”, ІФ Експедиція з геофізичних досліджень в свердловинах, “ІФ дирекція залізничних перевезень” Львівської залізницї, ВАТ “Залізобетон”, ВАТ “Івано-Франківськ-Авто”, ВАТ “Будівельні матеріали” та інші.

Співпрацюючи з платниками податків міським податківцям у січні частково вдалося стабілізувати ситуацію із податковою заборгованістю підприємств комунальної сфери. Так, станом на 01.02.2008р. в порівнянні з початком року сума податкового боргу таких підприємств зменшилась на 12,3 млн. грн. і склала 10,7 млн.грн.

Хвилює і той факт, що за даними поданої звітності за 2007 рік 40 суб’єктів господарської діяльності задекларували збитки на загальну суму 36,1 млн. грн., в т.ч. 1 банківська установа на суму 451,4 тис. грн.

В порівнянні з даними за 11 місяців 2007 року кількість збиткових СГД зменшилась на 4 платники, а сума збитків збільшилась на 17,5 млн. грн. Значний ріст суми збитків задекларували такі суб’єкти господарювання, як ТОВ “Українська побутова техніка” та ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго”.

Проте, що у більшості випадків збитковість декларується “штучно”, задля мінімізації сплати до бюджету податку на прибуток, свідчить проведена у 2007 році контрольно-перевірочна робота. Так, за результатами проведених перевірок 18 підприємств, які задекларували від'ємне значення об'єкту оподаткування податком на прибуток в сумі 6,9 млн. грн., зменшено збитки на суму 3,1 млн. грн., чим попереджено ухилення від сплати податку на прибуток в наступних податкових періодах на 0,8 млн. грн. Також в січні поточного року проведеними перевірками 2 підприємств, які задекларували від’ємне значення об’єкту оподаткування податком на прибуток в сумі 4,6 млн. грн., зменшено збитки на суму 2,9 млн. грн., чим попереджено ухилення від сплати податку на прибуток в наступних податкових періодах на 0,7 млн. грн., повідомляє ДПІ в м.Івано-Франківську.

Обговорити на форумі