друкувати


Хто працює собі в збитки?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-28 12:21:12

Вічне шекспірівське запитання "Бути чи не бути?" у деяких представників бізнесу трансформувалося у запитання "Платити чи не платити?". Особливо, коли мова йде про податки. І хоча торік загальна кількість збиткових підприємств у порівнянні з попередніми роками зменшилася (зокрема, за даними 2007 року таких суб’єктів господарювання поменшало на 20 проти 2006 року, а загальна сума збитків знизилася відповідно на 9,7 млн. грн. ), все ж є певний відсоток платників податків, які при значних обсягах валового доходу, декларують збитки чи мізерне податкове навантаження, вдаючись при цьому до найрізноманітніших схем мінімізації. Власне, виявлення та руйнування таких схем і є одним із пріоритетних напрямків роботи працівників ДПА в області. Для цього проводяться документальні перевірки підприємств, удосконалюються загальні методи роботи з платниками податків.

Загалом, аналізуючи минулорічні показники господарської діяльності підприємств Івано-Франківщини, спостерігається позитивна тенденція щодо загальних обсягів сплати ними податку на прибуток. Так, у 2007 р. надходження до бюджету за даним податком склали 298,6 млн. грн., тоді як у 2006 р. ця сума була меншою на 77,7 млн. грн.

Провівши аналіз діяльності підприємств промисловості області за минулий рік, та співставивши його з 2006 р., можна побачити, що надходження податку на прибуток від СПД цієї галузі збільшився на 20,7 відс., тобто загальна сума надходжень становить 186,6 млн. грн. Зменшилася більш як на третину, порівнюючи з 2006 р., й сама кількість збиткових підприємств промисловості Прикарпаття - наразі їх налічується 20. Однак, як свідчить статистика, промисловість й надалі залишається однією з найбільш збиткових галузей в області. За минулий рік промисловики Івано-Франківщини задекларували збитків на загальну суму 40 млн. грн.

Попри значні темпи та обсяги будівництва в області, деякі забудовники все ж умудряються бути збитковими - таких наразі є двоє. "Рекорд" по збитковості у цій галузі господарства торік встановив один з надвірнянських забудовників, показавши збитків майже на 700 тис. грн.

А от аналізуючи результати роботи окремих наших торгівельних організацій, мимоволі згадується старий жарт: "Торгуй, синку, торгуй. А батько на здачу гроші дасть". Торік 11 фірм Прикарпаття “наторгували” аж на 61,7 млн. грн. збитків, з них лише два торгових підприємства Надвірнянщини - на 60,4 млн. грн. Така “збиткова” діяльність дивує та наводить на певні роздуми навіть пересічного громадянина, не говорячи уже про фахівців.

Власне, на такі роздуми й спонукала податківців діяльність одного з підприємств області, що займається оптовою та дрібнооптовою торгівлею нафтою й нафтопродуктами. У 2007 р. при загальному обсязі валових доходів понад 1,5 млрд. грн., товариство декларує десятками мільйонів збитки! Перевірка підприємства показала, що загалом нафтова фірма не є далеко такою бідною, як показує в декларації, ба, навіть прибутковою. А відтак, і донараховані податки державі слід сплатити. До речі, справа по перевірці згаданого підприємства наразі на розгляді в суді. Не хочеться віддавати державі заборговане!

Проте, дивним залишається те, що попри задекларовану збитковість та щирі нарікання підприємців на нібито складну економічну ситуацію в країні та підводні "камені" ведення українського бізнесу, ніхто полишити заняття такими "неприбутковими" справами не намагається. Тож цілком логічно виникає запитання: а чи справжня ця збитковість, чи, можливо, комусь кортить покласти до кишені зайві гроші? Може, окремі представники бізнесу просто намагаються усілякими способи обійти закон та ухилитися від сплати податків, вигадуючи щораз нові й нові схеми шахрайства?.. Однак, як засвідчує практика контрольно-перевірочної роботи органів податкової служби, такі хитрощі з державою обходяться в кінцевому результаті доволі дорого: окрім донарахованого податку, махінатору доведеться сплачувати ще й штрафні санкції. Тож черговий раз, шукаючи відповідь на запитання: "Платити чи не платити?", - варто згадати, що від свідомо сплачених податків залежить не лише чистота сумління, а й майбутнє наших дітей та добробут країни, повідомляє ДПА в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі