друкувати


На 1 мільйон прибутків – 17 мільйонів збитків

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-26 11:21:05

За таким принципом працює франківська промисловість. Лебедем, раком та щукою можна назвати прикарпатські промислові підприємства.

Одні нарощують обсяги виробництва, інші – збитки державі. Причому останнім займаються виключно державні підопічні.

Протягом минулого року працівники Контрольно-ревізійного управління перевірили 14 державних підприємства. Результати вражаючі: наші рушії економіки порушили фінансове законодавство більш ніж на 17 мільйонів гривень.

Найбільше джерело збитковості – втрати доходів підприємств. Найчастіше це стається через порушення законодавства про оренду та реалізацію товарів за цінами нижче собівартості. Друга причина такої сумної статистики – завищення витрат підприємства. Популярністю користується і зменшення розміру державного майна, яке є протиправним. Саме ці та інші порушення призвели до таких втрат державних коштів.

Найбільше збитків держава понесла від діяльності ВАТ «Коломиясільмаш» (940 тисяч гривень), ДП «Калійний завод» (585 тисяч гривень), ВАТ «Оріана» (315 тисяч гривень) та ВАТ «Івано-Франківське племпідприємство» (152 тисячі гривень).

На даний час збитки, нанесені підприємствами державі, ліквідовані на 41,6%. Загальна сума «погашення» більш ніж 7 мільйонів гривень.

Матеріали ревізії 9-ти об’єктів контролю для вжиття заходів були передані правоохоронним органам. Для відшкодування збитків через прокуратуру було ініційовано 3 позови до суду.

Окрім цього, на посадових осіб товариств складно 30 протоколів про адмінпорушення.

До речі, порушення фінансового законодавства було виявлено у всіх об’єктах промисловостей, де проходили перевірки.

За словами ревізорів, це свідчить про недостатній контроль органів управління за їхньою діяльністю. Занепокоєння у працівників контрольно-ревізійного управління викликало і те, що всі ці підприємства, знаходячись в управлінні Фонду державного майна України, визнані банкрутами. Всі вони, за виключенням «Івано-Франківського племпідприємства», на даний час знаходяться на стадії санації чи ліквідації. Їхні збитки сягають кількох мільйонів гривень, у ВАТ «Коломиясільмаш», наприклад, 13,6 мільйонів гривень.

На підставі їхньої роботи склався проведений аналіз ефективності фінансово-господарської діяльності підприємств, за результатами якого можна зробити висновок, що за роки корпоративного управління держави акції товариств зробилися непривабливими для покупців.

Наприклад, ВАТ «Оріана» продала 0,01%, а по у ВАТ «Будівельник» не купили жодної.

Беручи до уваги ці та інші чинники, можна сказати, що державою не ефективно здійснюється управління діяльністю промислових підприємств і недостатньо проводиться робота для покращення їхнього фінансового стану, повідомляє БРІЗ.

Обговорити на форумі