друкувати


Два центнери шкідливих речовин — на кожну людську душу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-26 10:45:58

Як не парадоксально це звучить, державне управління охорони навколишнього природного середовища в області нині переживає період становлення, кадрового доукомплектування. Бо після того, як у квітні минулого року від нього від’єднали екологічну інспекцію, яка стала самостійним державним органом, змінилися структура управління, його керівництво, по-новому було визначено його функції з тим, щоб ці два органи не дублювали в роботі один одного.

Однак якихось «скидок» на час реорганізації управлінню ніхто не робив. На розширеній його колегії вимогливо оцінювали підсумки роботи в 2007 році й окреслені доповідачем — начальником управління Василем Чудновим екологічні пріоритети в поточному році перший заступник голови облдержадміністрації Юрій Бодоряк, перший заступник голови обласної ради Зіновій Береговський, заступник голови обласної ради Юрій Романюк.

Відзначивши певні плюси в діяльності управління (скажімо, вперше розроблено екологічні паспорти області і районів, вагомий його внесок у тому, що за площею природно-заповідних територій Івано-Франківщина посідає друге місце серед регіонів України), керівники обласної влади зосереджували увагу природоохоронців на гострих проблемах безпеки довкілля. Бо, з другого боку, наш регіон іде п’ятим у державі за рівнем забруднення повітря. В розрахунку на квадратний кілометр території області стаціонарними джерелами забруднення торік викинуто 19 379 кг шкідливих речовин — навіть дещо більше, ніж позаторік. У розрахунку на душу населення в 2007-му викиди цих речовин у повітря становили 195 кг, а в Галицькому районі, де розташована Бурштинська ТЕС, — 3906,8 кг (!). А ми ж хочемо зробити зі свого краю справжній рай для туристів, відпочивальників.

Зрештою, відвідання торік Яремчанщини аж мільйоном гостей з різних куточків України та з-за її меж з одного боку втішило, а з другого — спонукало всерйоз задуматися над тим, що така велика кількість людей посилила антропогенне навантаження на довкілля, проте ми ще не маємо належної інфраструктури для нейтралізації цього негативного впливу. Йдеться передусім про очисні споруди, багато з яких недостатньо потужні, зношені, застарілі за своєю технологією або і взагалі вже не працюють, тож старі потрібно реконструювати, будувати й нові, зокрема в населених пунктах уздовж Пруту. Адже не секрет, що саме в цю річку потрапляють зворотні води з гірськолижного курорту «Буковель», з Ворохти, Яремча, подальших сіл і селищ за течією Пруту, з якого, як відомо, п’ють воду міста Коломия і Чернівці. Зрештою, проблема очисних споруд болюча не тільки для рекреаційної зони, а й для всієї області.

Притчею во язицех стала критична ситуація із забрудненням довкілля в результаті багатолітньої господарської діяльності калійного заводу ВАТ «Оріана» та Бурштинської ТЕС. Якщо не зможемо переламати негативну тенденцію у ставленні до навколишнього природного середовища, то вже за нас змушені будуть розплачуватись наші діти і внуки. Ця істина повною мірою стосується і карпатських лісів — неоціненного з екологічного погляду скарбу, яким належить користуватися так, аби він сповна відновлювався, а не залишати після себе на гірських схилах лисини суцільних зрубів. Треба ще немало зробити для наведення порядку в лісокористуванні, здійснити сертифікацію лісів області.

В усьому цьому важлива роль державного управління охорони навколишнього природного середовища. Як і в налагодженні системи інформування населення про екологічну ситуацію в краї на основі її постійного моніторингу.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі