друкувати


Чи варто завоювувати репутацію злочинця аби потім сплачувати мільйонні штрафи?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-19 02:47:45

На суму понад 7 млн. грн. зменшили збитковість під час перевірки одного з підриємств Івано-Франківщини обласні податківці. Штучну збитковість посадовці товариства створили шляхом збуту виготовленої продукції (пиломатеріалів) за цінами нижчими від звичайних. Однак, цього спритникам виявилося замало – при визначенні скоригованих валових витрат у 2007 році, вони “забули” врахувати висновки попередньої перевірки, якою, власне, було зменшено збитковість підприємства у 2006 р. більш як на 6,2 млн. грн.

Причина такої дивної “забудькувасті” податківцям наперед відома – банальна жадоба й намагання будь-що уникнути оподаткуваня, навіть всупереч законодавству. Відтак, податкові аудитури швидко викрили аферу та дорахували до сплати підприємству податок на прибуток у розмірі 1 млн. 850 тис. грн.

"Нагріти руки" підприємливі шахраї намагалися також і на незаконних махінаціях з ПДВ, застовуючи одну зі злочинних схем. Її суть полягала у наступному – підприємство отримувало кошти від іноземного замовника за надання консультаційних послуг, які нібито івано-франківське товариство власними силами надавало за кордном. Згідно з законодавством такі операції не підлягають оподаткуванню ПДВ. Перевірка з’ясувала –інформаційні послуги підприємством справді надавалися, їхня загальна вартість 2,9 млн. грн., однак усі вони здійснювалися на території України, а відтак слід повернути державі заборгований ПДВ на суму більш як пів мільйона грн.

Загалом, за результатами перевірки підприємство змушене буде сплатити державі донарахованих платежів на суму більш як 3,4 млн. грн. З неї майже 1 млн. становлять штрафні санкції. Тож чи варто завоювувати репутацію злочинця, обдурюючи державу, аби потім сплачувати мільйонні штрафи?.., повідомляє Сторінка ДПА в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі