друкувати


Запобігти грипу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-04 10:08:45

Спеціалісти ВООЗ повідомили, що пандемія грипу може розпочатися вже найближчим часом. Цього разу побоюються появи нового, зміненого штаму вірусу пташиного грипу, яким можуть заразитись люди. Пташиний грип — це інфекційна хвороба птахів, що викликається одним зі штамів вірусу грипу типу А. Вважається, що всі птиці в тій чи іншій мірі сприйнятливі до цієї інфекції. Мігруючі водоплавні птахи є природним резервуаром вірусу і причиною заносу інфекції у домашні господарства. Особливо сприйнятливі до грипу кури та індички.

Перший підтверджений випадок зараження людей пташиним грипом відбувся у Гонконгу, коли захворіло 18 осіб, з яких шість померло. Захворювання людей відбувалося тоді, коли мала місце епізоотія тварин (птахів). Хворі мали тісний Контакт з інфікованою домашньою птицею.

Епідемічна та епізоотична ситуація щодо пташиного грипу постійно ускладнюється, як і регіон його поширення. Нещодавно випадки інфекції зареєстровані в країнах, що безпосередньо межують з Україною (Польща, Румунія). Встановлено інфікування одного птахогосподарства і в Криму. Поширення інфекції серед птахів збільшує ймовірність її прямої передачі людям. Тому вакцинація людей із високою вірогідністю контакту з інфікованими домашніми птахами існуючими вакцинами, ефективними проти циркулюючих штамів грипу, може зменшити можливість зараження одночасно штамами пташиного грипу і грипу людей і таким чином знизити ризик обміну генами. Працівники птахофабрик, а також залучені до догляду за домашньою птицею повинні бути обов'язково захищені відповідним одягом та імунізовані і дотримуватись усіх застережних заходів.

У місті Коломиї та районі наразі зареєстроване незначне зростання захворюваності на ГРВІ та грип. Проте, враховуючи посилення циркуляції збудника, епідемічна ситуація оцінюється як насторожуюча з можливим зростанням захворюваності в найближчі дні. Трапляються випадки, коли хвора людина приходить на роботу, відвідує громадські місця, займається самолікуванням. Тому дуже важливо, щоб кожна людина була ознайомлена з основними профілактичними заходами щодо цього захворювання, а це:

своєчасна ізоляція хворого на грип. У домашніх умовах хворий повинен суворо дотримуватись постільного режиму, у жодному разі не відвідувати громадські місця;

у приміщеннях, де перебувають скупчення людей, слід робити вологе прибирання 3—4 рази на день та провітрювання;

у дитячих закладах створюються умови для спалаху грипу, тому потрібно щоденно звертати посилену увагу на стан здоров'я дітей;

на період спалаху грипу вводиться заборона на проведення масових заходів, запроваджується посилений протиепідемічний режим з дезінфекцією на підприємствах та в установах.

Основними заходами попередження та боротьби з грипом є проведення профілактичних щеплень. В Україні зареєстровані такі вакцини для профілактики грипу: Флюарикс, Ваксгрип, Інфлувак, Інвівак, Грипол, Інфлексал; їх можна придбати в аптеках "Фармамед", "Поліфарм" м.Коломиї.

Автор: Михайло МИКИТЮК, головний лікар Коломийської райСЕС
Обговорити на форумі