друкувати


Скарбниця не досконала, зате схвалена

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-01-28 11:18:46

Через часовий цейтнот для прийняття бюджету XXIV сесію міськради, яка виявилася першою у новому році, скликали суботньої днини, 12 січня. На початок засідання зареєструвалося 33 депутати. За дві з половиною години вони без перерви схвалили скарбницю покутської столиці та розглянули ще декілька питань порядку денного.

Під час традиційної півгодини для запитів і звернень обранці говорили про освітлення вулиць і ремонт доріг, оплату комунальних послуг. Скажімо, М.Оліградський підняв проблему аналізу використання бюджетних коштів, які тут застосовують критерії оцінки для ефективності. С.Бучелюк закликав управління і відділи ратуші зробити зміни в нормативно-правових та регуляторних актах відповідно до нових вимог державного законодавства, а Л.Глушков поцікавився ціною питання проданого з аукціону приміщення на проспекті В. Чорновола. Про присвоєння Героя України С.Бандері з нагоди відзначення 100-річчя провідника ОУН-УПА, акцентував Г.Романюк, уже потрібно турбувати відповідними зверненнями столичних чиновників.

Доповідаючи з основного питання при допомозі графіків світлопроектора начальниця фінуправління Г.Бакай зізналася, що сьогодні з її участю приймають десятий бюджет. Обговорення, в якому взяли участь В.Тимків, В.Петрусенко, В.Мацьків, призвело до того, що додали коштів на утримання ДЮСШ і кінотеатру "Джерело". Загострено увагу на ремонті басейну шостої школи, влаштування площі під новозведеним пам'ятником воїнам визвольних змагань, згадали про монумент І. Франку. Коротку дискусію отримало утримання муніципального футбольного клубу "Коломия". Хоч це спорт № 1, але, як визнали міський голова Ю.Овчаренко й секретар ради І.Граділь, грошей на нього замало, а меценатів достатньо нема.

- Який би бюджет не був, - ділився думками старійшина депутатського корпусу І.Симотюк, - він не завжди справедливий до всіх. Цей не кращий, ніж торік, але його треба приймати. І попрацювати над переглядом: із порівняльними таблицями, з врахуванням інфляції, з намітками про збільшення дохідної частини, до чого охоче особисто доклав би рук. Бюджет має бути з дефіцитом. Є проблема - кажуть, що нема грошей. А треба відрапортувати по вертикалі - все "окей!" Це поділ готового, а не справедливе формування.

Не втримався і недавно призначений заступник міського голови М.Білоус, бо підопічна комунальна служба хотіла одне, а розрахунки виявилися іншими. Тим часом у будинках не витримує жодної критики електропроводка, необхідні сантехнічні роботи в підвалах, ремонти дахів, падуть балкони в середмісті, вичерпали ресурси ліфти, парки і сквери чекають на санітарну очистку. "Не хочеться все перелічувати, - розвів руками пан Білоус, -бо просто робиться боляче. Йшли на вибори, щось обіцяли, даючи собі звіт, а результати..."

- Треба визнати, нам не вдається, як намічали, запровадити рік комунальної служби, - прокоментував Ю.Овчаренко. - Хіба щось додамо сюди в процесі уточнення фінансування.

Автор: Василь ДЕМ'ЯНІВ, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі