друкувати


Пенсійне забезпечення військовослужбовців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-01-21 10:52:45

Відділ пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян головного управління Пенсійного фонду України області повідомляє, що з 1 січня 2008 року відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України", виходячи із розміру прожиткового мінімуму (з 1.01.2008 р. - 470 грн.) для осіб, які втратили працездатність, автоматично здійснено перерахунки пенсій за особливі заслуги відповідно до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги"; підвищень, передбачених Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (інваліди війни, учасники бойових дій, члени сімей загиблих військовослужбовців, подружжя померлих інвалідів війни, учасників бойових дій та учасників війни, за життя визнаних інвалідами, а також учасники війни); мінімальних розмірів пенсій інвалідам війни та армії та членам сімей військовослужбовців; надбавки на утриманців; державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни. Виходячи із розміру прожиткового мінімуму на одну особу (з 1.01.2008 р. - 592 грн.) в розрахунку на місяць здійснено перерахунок надбавки, передбаченої Законом України "Про донорство крові та її компонентів" (10 %).

Звертаємо увагу! Від 1.01.2008 р. виплата додаткової пенсії особам, віднесеним до 1 категорії (ст. 50), становить: інвалідам І групи - ЗО % від прожиткового мінімуму; інвалідам II групи - 20 %; інвалідам III групи - 15 %.

Особам, віднесеним до 2,3,4 категорії (ст. 5): особам, віднесеним до 2 категорії, - 15 %; особам, віднесеним до З категорії, - 10 %; особам, віднесеним до 4 категорії, 5%. Розмір компенсаційної виплати за втрату годувальника (ст. 52) становить 10%.

Окрім того, Закон України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" передбачив підвищення дітям війни в розмірі 10% від прожиткового мінімуму, тобто 47 грн.

Статус дитини війни визначався автоматично за тими пенсійними справами, за якими дата народження пенсіонера в діапазоні від 3.09.1927 року до 2.09.1945 року та відсутнє підвищення інвалідам війни, учасникам бойових дій та учасникам війни. Підвищення дітям війни надають незалежно від наявності в пенсійних справах даних про інвалідність.

Доплату пенсій унаслідок цього перерахунку виплачуватиме Ощадний банк у січні поточного року протягом трьох календарних днів після отримання коштів на підставі списків, переданих головним управлінням пенсійного фонду в області 11 січня п.р.

У зв'язку з тим, що до органів пенсійного фонду в області надходять численні звернення військових пенсіонерів із різноманітними питаннями щодо пенсійного забезпечення, найактуальніше з них - здійснення перерахунку раніше призначених пенсій у зв'язку із набранням чинності постанови Кабінету міністрів України від 7.11.2007 р. № 1294 "Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу", відділ пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян головного управління Пенсійного фонду України повідомляє, що 9 січня 2008 року ми направили в уповноважені органи міністерств і відомств списки пенсіонерів, яким необхідно здійснити перерахунок пенсій відповідно до цієї постанови.

Перерахунок пенсій відбуватиметься на підставі довідок про грошове забезпечення, які будуть передані уповноваженими органами до Пенсійного фонду. При цьому жодних документів чи заяв пенсіонерам подавати не потрібно.

Роз'яснення з питань перерахунків пенсій наші читачі мають можливість отримати за телефоном "гарячої" лінії 53-91-59, яка працює в головному управлінні фонду в області від 8 до 17 год. щоденно.

Джерело: "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі