друкувати


Спадкоємність поколінь

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-01-18 12:46:35

Коли наш постійний дописувач Василь Андріїв із Великого Ключева, який торік розміняв 90-ий десяток свого життя, дізнався, що 5 січня на офіційному відкритті коломийського пам'ятника борцям за незалежну Україну будуть представники вітчизняної молодіжної громадської організації "Студентське братство", то відразу побажав із ними зустрітися. Ветерана-патріота за покликанням й автора двох книг про визвольну боротьбу ОУН-УПА дуже вже зацікавили мислі активістів молодої парослі, а особливо після безпрецедентного пікетування маяків у Криму, якими користується Чорноморський флот Росії.

Бажання батька для його дочки Марії, відомої завідувачки неврологічного відділення ЦРЛ, закон. Тож вона охоче взялася за організацію прийому. Чоловік Іван Ткачук, учитель допризовної підготовки Коломийського медучилища ім. І.Франка, мусив долучитися ще й з огляду на те, що фахово займається військово-патріотичним вихованням серед молоді. За значну роботу він неодноразово нагороджений грамотами міського голови. Скажімо, на останньому торішньому огляді стройової пісні серед коледжів, присвяченому черговій річниці УПА, його підопічні стали переможцями.

Треба сказати, що ВМГО "Студентське братство" привітало встановлення в покутській столиці пам'ятника. прообразом якого для скульптора Романа Захарчука послужила постать нашого легендарного сотенного УПА Мирослава Симчича, почесного громадянина м. Коломиї, а ініціатором та меценатом зведення скульптури став Герой України Василь Ткачук. Лідер "братчиків" Олег Яценко, який відразу розповсюдив новину по київських інформагентствах, не загострив увагу, що писанкове місто зуміло виділитися з-поміж інших. Тільки-но сесія облради ухвалила рішення про оголошення 2008-ого роком керманича ОУН-УПА Степана Бандери до його сторіччя від дня народження, коломияни тут як тут: на мажорній ноті розпочинають у краї крокування до знаменної дати встановленням, що важливо, при житті монумента своєму героєві визвольної боротьби.

- Десь три мільярди доларів, як ми знаємо, має платити Україні за флотську оренду Росія, а платить менше ста мільйонів, - відразу бере ініціативу в свої руки Олег, зважаючи на обмаль часу. - А друге питання в тому, що маяки в нас принципово заборонені для використання іноземними військовими.

Хлопці, знаючи проблему, адже тут не десятки, а близько 5 тисяч об'єктів, удаються до акцій. Той же член правління їхньої організації Іван Фейдак із активістами різних регіонів країни нещодавно, що облетіло телевізійні новини, при допомозі ломика в Херсонесі зняв табличку на брамі з номером маяка та написом "СССР". „На жаль, міліція захищала не Україну, а СССР, - каже О. Яценко. - Табличку конфіскували, мовляв, не маємо права так чинити. А ми їм на це відповіли, що хай у нас забирають доказ, коли покажуть, що вони радянська міліція. Наші ж правоохоронці не можуть захищати атрибутику колишньої імперії".

Повернути злощасні таблички не змогло навіть утручання народних депутатів-"нашоукраїнців". Але хлопці не розчаровуються, сміються, знаючи декілька нових адрес. Що казати, коли наругу над Державним Прапором України молодчики-шовіністи здійснювали на очах начальника відділу міліції, якого завдяки зусиллям народного депутата Левка Лук'яненка відтак вигнали з посади.

- Сподіваємося, що наша влада буде продуктивнішою і принциповішою та сама все внормує, сумлінно виконуючи покладені народом і нацією обов'язки, - додає І.Фейдак.

Свою поведінку роз'яснюють росіянам, пресі, адже правові акти та судові рішення на їхньому боці. Тим паче, згідно з Конституцією України, кожен громадянин зобов'язаний захищати суверенітет держави, а країни СНД відповідно до договорів мають не втручатися у внутрішні справи одна одної й виконувати судові приписи.

Гості розповіли і про громадсько-політичні акції захисту прав студентів, свою підтримку опозиції в Білорусі, від якої відрізняємося тим, що маємо приклад УПА. Якщо можна було захоплюватися молодечим розумом, енергією, винахідливістю, то феноменальною пам'яттю подивував господар, який згадував минуле й набутий досвід, давав настанови й побажання. Пан Андріїв подарував юним патріотам та їхнім друзям десяток своїх книг, зокрема й для Східної України.

Оскільки дві години сплинули непомітно, а співбесідники не встигли досхочу наговоритися, то вирішили зустрітися влітку. "Студентське братство" часто організовує поїздки до ветеранів ОУН-УПА. Цьогоріч після Рівненщини, Львівщини та Тернопільщини намітили Прикарпаття. Якщо хлопці хотіли б мати свій осередок у місті над Прутом, то І.Ткачук задумав ще й влаштувати виховну зустріч у своєму навчальному закладі.

На світлинах автора: після доброї зустрічі в помешканні родини Андрієвих біля різдвяної ретро-ялинки, вбраної антикваріатом, де іграшки 50-их років, із пап'є-маше, дві, скажімо, "хрущовські кукурудзи"... Але це вже тема іншого напрямку.

Автор: Василь ДЕМ'ЯНІВ, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі