друкувати


Вони наближали Різдво України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-01-14 10:47:19

Коломийці вписали ще одну значну сторінку до славної історії міста над Прутом. Морозяної передсвятвечорової днини на проспекті Чорновола при велелюдді відбулося урочисте відкриття пам'ятника борцям за незалежну Україну - учасникам українського підпілля і повстанського руху. Після панахиди за душі убієнних, яку відслужили духівництво разом із владикою УГКЦ Миколою Сімкаилом, в урочистостях короткі промови виголосили міський голова Юрій Овчаренко, правлячий архієрей Микола Сімкайло, голова райдержадміністрації Михайло Вінтоняк, ініціатор і меценат пам'ятника Герой України Василь Ткачук, скульптор Роман Захарчук. Звертаючись до громади, вітали зі святом, нагадували про борг перед усіма поколіннями учасників визвольної боротьби.

- Нині ми маємо пам'ятати всіх, хто залишився навічно в сибірах, -казав міський голова Юрій Овчаренко. - Схиляємо голови також перед живими героями. Нехай наші серця і пам'ять зігрівають їхні душі.

Прообразом величного монумента стала людина з легенди - сотенний УПА Мирослав Симчич (Кривоніс), якому саме того дня виповнилося 85. Вітаючи пана Мирослава з такою поважною датою, владика Коломийсько-чернівецької єпархії висловив радість від того, що Коломия гуртується, єднається: "Будьмо певні, що в єдності ми подолаємо всі перешкоди до розбудови України". Закликаючи всіх до молитви, подарував легендарному сотенному ікону Божої Матері.

-Я вдячний, що ви прийшли на свято ушанування героїв, - звернувся до громади пан Симчич. - Я робив те, що мав би робити кожен істинний українець. Вірю, що в майбутньому Україна буде такою, за яку ми боролися.

У музеї історії міста в урочистому вечорі "Герой живе серед нас" із нагоди 85-ліття зі щирими побажаннями добра, здоров'я, щастя до ювіляра зверталися бойові побратими, співкамерники-в'язні, яким довелося разом із Кривоносом відбувати покарання: Іван Романюк із Городенківщини, Михайло Мамчук із Косова, а також спецкур'єр крайового проводу ОУН Стефанія Костюк (Марта), яка зауважила, що тільки за один Рушірський бій Симчичу можна присвоїти звання Героя України.

До привітань приєдналися земляки: заступник начальника обласної податкової служби Михайло Негрич, письменник Микола Симчич, сільський голова Вижнього Березова Оксана Лаврій, яка зазначила: "Ми пишаємося Вашими звитягами. Ваше героїчне життя є прикладом для нас. Саме Ваші слова "вірте, Україна буде!" тримають нас". Вінок віншувань біля пам'ятника та в музеї доповнювали патріотичними піснями хор Коломийської станиці Братства ОУН-УПА (керівник М.Маївська), незмінним учасником якого є Мирослав Симчич, та хор патріотичної пісні товариства політв'язнів і репресованих під орудою Р. Хімея. По-особливому сприймали виступи представників молодої генерації з Волині, Києва, Одеси, Омська.

- Я щиро радий, - сказав учитель історії з Котовська, - що можу побачити живого героя. Прагну своїм учням прищепити таку віддану любов до Батьківщини.

ОлегЯценко, голова Всеукраїнського студентського братства, вітаючи ювіляра, зауважив: "Саме таким, як ви, героям ми завдячуємо, що Україна є іншою". Він зазначив, що його дідусь, який воював із українськими повстанцями в рядах НКВД, свого часу потис руку ветерану УПА, і це має бути прикладом примирення для інших українців, яких доля змусила воювати з різних боків барикад. До речі, гість разом зі своїми двома друзями побував у Василя Андрієва з Великого Ключева. На прохання сивочолого ветерана молоді патріоти розповіли про нашумілі акції пікетування маяків в Криму, про що детально маємо намір написати в наступному числі газети.

Сторінка за сторінкою перегортала життєву книгу пана Мирослава ведуча Ольга Руданець, висловила надію, що він, волею Господа, ще довго тішитиме серця співом у хорі Маївської, бо з роду довгожителів: його тета (рідна сестра січового стрільця Голинського) ще добре чується в 107 років. Ведуча запрошувала до слова представників міської та районної влад, товариства "Просвіта", Асоціації економічного розвитку Коломийщини, голова якої Василь Федюк подарував ювіляру, крім двотомника "Роман Шухевич", ще й нагрудний знак - золотий тризуб, а скульптор Роман Захарчук - великий кольоровий фотопортрет винуватця торжества. На урочистостях особливо приємно було слухати про батька, дідуся і чоловіка двом синам, п'ятьом онукам, дружині Раїсі, уродженці Запоріжжя.

Ще довго не розходилися учасники дійства, яке тривало понад три години. Віршували, співали улюблених повстанських пісень: "Хай же буде наша воля з нами, а ворожим намірам кінець!"

- Ми, повстанці, - сказав на завершення пан Симчич, - відчуваємо великий обов'язок перед Україною, тому до останнього подиху буду служити в її рядах.

Слова не кидає на вітер... Він не тільки вистраждав за Україну майже 33 тюремні роки, але и утверджував демократичні здобутки, будучи учасником помаранчевої революції.

Автор: Мирослава ГРУШЕВСЬКA
Обговорити на форумі