друкувати


Прогнози-2008

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-01-02 04:29:13

Ігор Олійник, голова облради:
— Стає історією 2007 рік ХХI сторіччя, наздогнати який можна буде лише у спогадах. Рік дуже непростий для українського суспільства. Та, як мовиться, все, що робиться, — робиться на краще. На завершення року маємо добру новину. Вперше в історії незалежної України сформовано національно-демократичну більшість у парламенті, яка утворила професійний, дієвий уряд. І, що дуже важливо, нарешті наш український Президент Віктор Ющенко матиме соратників і в парламенті, і в уряді, які допомагатимуть йому провадити Україну демократичним, і, однозначно, європейським шляхом розвитку.

Відрадно, що наша область, стабільна в політичному сенсі, має добрі економічні показники: дохідну частину бюджету за 11 місяців перевиконано на 600 мільйонів гривень! У 2008 році Україну чекає важка праця. Планку соціально-економічних очікувань народу піднято дуже високо. Тому, аби ці очікування виправдати, потрібно багато працювати. і дуже потрібна стабільність в українській політиці, яка стане запорукою наших економічних гараздів. В очікуванні цих добрих змін маємо повірити в себе. Адже тим, хто вірить, і Бог допомагає.

Добра, миру, злагоди і достатку бажаю всім краянам у Новому році! Нехай світлі Різдвяні свята принесуть у ваші домівки радість і щастя.

Микола Палійчук, голова ОДА:
— Ми на порозі 2008 року. Вже 16 років наш народ живе в незалежній Українській державі. Мусимо констатувати той факт, що більшу частину цього часу було витрачено українцями на взаємне поборювання, суперечки щодо того, яку державу ми будуємо, з’ясування між собою, хто більший патріот.

Час нам змінити ситуацію в своїй країні. Це особливо гостро усвідомлюється в цю новорічну ніч, коли віриться, що сповняться всі наші мрії і сподівання.

Івано-Франківщина завжди стояла на чолі демократичних перетворень. Мусимо усвідомлювати, що неможливо змінити власну державу, не змінивши своєї області. З малої батьківщини починаємось ми, з невеликої справи виростають вчинки державної ваги. Від наших щоденних справ залежить, якою буде наша Україна і чи захочуть у ній жити наші діти.

2008 рік має стати черговим кроком до утвердження українців як нації, що здатна змінити своє життя на краще власними силами, закласти підвалини власного добробуту і щасливого майбутнього наших дітей. Об’єднаймо наші зусилля, підтримаймо Президента і Україну.

Бажаю вам усього найкращого в новому році: здоров’я, затишку і спокою, в сім’ях — достатку, у доброму настрої зустріти Різдвяні свята. Хай у ваших оселях панують мир і злагода. Щиро вітаю вас з Новим роком та Різдвом Христовим!

Богдан Заріцький, голова правління АКБ «Прикарпаття», голова депутатської фракції «Наша Україна» в обласній раді:
— Я часто згадую Сковороду, який казав: «Про гірне думайте, а не про земне, ми не діти рабині, а вільні. Вишній Єрусалим вільний і може стати знаряддям злих сил виключно з власної волі...» А воля в українців була, є і буде — воля до вільного життя на власній землі.

В році, який збігає, в Україні відбулися історичні події, які дають підстави думати, що український народ через свій вибір показав вірність ідеалам Помаранчевої революції, підтвердив, що ми є нормальна європейська держава. Тож Президент Віктор Ющенко має увійти в історію як український Мойсей, а прем’єр-міністр Юлія Тимошенко — довести, що вона є відповідальним національним лідером, здатним виконати взяті зобов’язання, задекларовані програмою «Український прорив».

Не можу не згадати й В’ячеслава Чорновола, 70-річчя якого щойно відзначили. Він володів державним мисленням, пророче ввів у наш політикум поняття «конструктивна опозиція». Політичні лідери України — Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Віктор Янукович, Володимир Литвин мають історичний шанс довести кожному, що Україна відбулася, що Україна політично успішна держава, що Україна в 2008-му безумовно стане повноправним учасником європейського простору.

Не забуваймо також, що «в єдності сила народу», а тому блок «НУ—НС» має стати потужною правоцентристською партією, здатною втілити цей лозунг у життя.

З Новим роком та Різдвом Христовим, дорогі краяни!

Володимир Чернецький, начальник ГУ МНС в Івано-Франківській області:
— Минулий рік був для мене визначальним насамперед тому, що мені довірили очолити майже двохтисячний колектив рятувальників області. Це ті люди, котрі протягом 2007 року понад тисячу разів виїжджали на гасіння пожеж, врятувавши при цьому 46 мешканців краю. Рятівники Прикарпаття ліквідували 12 надзвичайних ситуацій, понад 200 разів виїжджали для надання допомоги населенню.

Для мене як для начальника ГУ МНС в області щось прогнозувати, мабуть, річ не дуже вдячна. Радше хочу сподіватися, що наступний рік принесе нам якомога менше НС — неприємних сюрпризів у вигляді НС — надзвичайних ситуацій. Але це буде в тому разі, якщо люди пам’ятатимуть, що безпека їхнього життя і здоров’я залежить насамперед від них самих. Однак, будьте певні, у разі біди — служба 01 напоготові. Тому, щасливого і безпечного вам Нового року та благословенного Різдва Христового.

Володимир Пушкар, заслужений артист України, депутат обласної ради:
— Прийміть мої віншуванки
малі за великі!
Би ви були сего року здорові, як цвьики,
Би вас біда обминала
і жаба не тисла,
Міліція не спиняла і теща не гризла,
Би ви нічим не журились та й добре ся мали,
Би ви такі файні були — ге’й ціцьку би ссали,
Би вас дощі не мочили, лиш сонечко гріло,
Та ще й би вас сотку років «наліво» кортіло.
Аби ще ви сего року в достатках прожили,
Та й мали би кілько грошей — що й нам поділили.
Лети, лети, віншуванко, стелися по полі —
Бажаємо в Новім році щасливої долі!
З новим 2008 роком! Будьте щасливі!
Р.S. А оскільки більшість цих побажань є частиною моїх програмних засад, то уже в статусі народного депутата невідкладно приступаю до їх втілення в реальність.

Ольга Слоньовська, професор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, член Національної спілки письменників України, нагороджена орденом княгині Ольги III ступеня, автор понад 20 підручників і посібників та шести художніх книг:
— Наступний рік буде добрим для тих, хто вміє і хоче працювати не тільки для себе особисто, а й для нації взагалі. Думаю, новий уряд, до речі, дуже високопрофесійний, бо з вдало підібраними кандидатурами зуміє зробити багато. До правих сил у Верховній Раді примкнуть і ті, хто ще недавно з певних причин побоювався сповідувати національну ідею і курс Української держави на Захід. Намітиться більш тісне співробітництво України і Європи, й ми обов’язково, природно і безпроблемно влиємося в Євросоюз. Мені здається, вже настав такий час, коли Європа виявиться більше зацікавленою в Україні, ніж навіть Україна в спільному європейському домі. Чому? Тому, що ми держава дуже великих можливостей, надзвичайно талановитих, високодуховних і роботящих людей, країна найкращих у світі чорноземів, незабрудненого повітря, екологічно чистих продуктів. Наступний рік буде роком нових талантів, благополучним, спокійним, багатим на добрі події.

Ігор Бойчук, директор ДП «Осмолодське лісове господарство» кандидат сільськогосподарських наук:
— Очікую, що наступний рік буде стабільним, а добробут людей зросте. За минулий рік ми реалізували продукції на 15 млн. гривень, середня зарплата — 1 тис. 115 грн. Трактористи, кранівники заробляють і до трьох тисяч. Але люди мали б заробляти стільки, аби не лакомитися чужими обіцянками по світах. Надіюся, що прийде розуміння, що треба працювати, а не тільки нарікати. Минулий рік був складний, стихія завдала чимало збитків і для нашого господарства. Але відновили міст в Осмолоді, а на 400 га вивільнених вітровальних територіях у 2008-му посадимо ліс. Загалом плануємо освоїти 90 тис. м3 лісосічного фонду. З Новим роком і Різдвом Христовим вітаю щонайперше всіх своїх 420 працівників лісогосподарського підприємства. Божої ласки й опіки «Галичині» і галичанам.

Михайло Смачило, голова державної податкової адміністрації в області:
— Сподіваюся, що наші відносини з сумлінними платниками податків і в новому році будуть гармонійними, коректними, доброзичливими і матимемо результати ще вагоміші, аніж дотепер. А в 2007-му в області вперше зібрано до бюджетів усіх рівнів більш як два мільярди гривень податків. Це дозволило сповна забезпечувати бюджетне фінансування установ краю та соціальних програм, і не потрібно було дотацій з інших джерел. Очікуємо на таку ж позитивну тенденцію в сплаті податків і надалі. Водночас із 2008-м пов’язуємо надію на реформування податкового законодавства, прийняття Верховною Радою України Податкового кодексу, який відповідав би сьогоднішнім реаліям у розвитку вітчизняної економіки, а головне — забезпечив принцип справедливого оподаткування.

Від податківців Прикарпаття щиро вітаю всіх платників податків, наших краян з Новим роком та Різдвом Христовим. Козацького вам здоров’я, стабільного добробуту!

Іван Шовковий, начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації:
— Мій прогноз такий, що 2008 рік буде сповнений жорсткої політичної боротьби в нашій державі, маємо очікувати багатьох політичних несподіванок. Але зрештою в результаті всіх цих перипетій витвориться збалансована система противаг між різними гілками влади, стримуючих факторів, у якій Президент України дістане більші можливості впливати на реалії суспільного життя. Буду радий з того, бо для мене Віктор Ющенко перший в історії сьогочасної України саме український президент за своїм духом.

У галузі, в якій працюю, сподіваюсь на те, що будуть зроблені реальні кроки для адресного й ефективного використання ресурсів, спрямованих на соціальний захист малозабезпечених верств населення, насамперед молодих сімей. Маю велику надію, що в новому році вдасться зупинити вакханалію цінового стрибка. І, власне, це буде чи не найважливішим чинником соціального захисту громадян.

З нагоди свята зичу читачам «Галичини» добра, любові, спокою в державі і злагоди в сім’ї. У ці дні всі свідомі українці відзначили 70-річчя з дня народження Героя України В’ячеслава Чорновола. Отож кожному з нас хотів би побажати його послідовності і стійкості в зміцненні позицій українства в Україні, віри і впевненості в доброму майбутньому рідної Вітчизни!

Михайло Вітушинський, співзасновник видавництва «Сіверсія»:
— Підозрюю, що наступного року буде велика інфляція. На жаль, у нас більше говорять про підвищення зарплати, але не про модернізацію виробництва. Недавно я зіткнувся з такою проблематикою в сфері друкарства. Керівник друкарні купує собі джип, але не фальцапарат, їде десь на Гаваї, але не купує нові технології. Тому нині в Польщі п’ять працівників у друкарні з повним «фаршем» обладнання за тиждень виробляють до 10 тисяч книжок, а в Україні за місяць, дай Боже, аби повністю закінчили тисячу книжок. Це відповідно тягне за собою подорожчання продукції, збільшення затрат на оплату праці і т. д. І так у кожній галузіѕ Всюди це присутнє.

Собівартість українського продукту день у день усе зростає через підвищення зарплат, відсталі технології, високу енергозатратність і т. д. Цьому сприяє й «подарунок» від Шенрена. Словом, маємо вал проблем.

Світовий банк уже нині стурбований ситуацією в Україні, а також у Румунії, Болгарії через економічно необгрунтоване зростання в них споживчих ринків і кредитів, що може призвести до економічного обвалу та інфляції.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі