друкувати


"Ні касовим апаратам" - у Коломиї відбувся мітинг

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2015-06-04 01:59:45

3 червня на площі Відродження відбувся мітинг. Приватні підприємці Коломиї проти обов’язкового запровадження касових апаратів. Вони вважають це знущанням з малого та середнього бізнесу. Схоже, що держава просто хоче їх придушити. Закони стосовно цього бізнесу і так "драконячі", багато хто просто припинив свою діяльність.

З 1 січня 2015 року вступив у силу закон, який зобов’язує приватних підприємців встановлювати касові апарати. Підприємці вважають закон несправедливим. Адже малі міста та села прирівняли до великих, а всім відомо, що містечка та села не мають таких доходів у порівнянні з мільйонниками.

Витрати по встановленню апаратів неймовірно великі. В загальному це обійдеться підприємцям у 15 тисяч гривень. Сюди входить купівля самого апарату та модему, програмування, відкриття рахунку в банку, навчання персоналу, реєстрація у фіскальній службі та Інтернет. Окрім того необхідно буде щомісяця сплачувати 12 тисяч гривень на підтримку та технічне забезпечення апарату. Також щомісячне обслуговування карткового рахунку обійдеться у 2-3% від продажу. І це ще не все. У випадку порушення закону передбачено аж 13 видів штрафів. Зрозуміло, що жоден підприємець з малого міста чи села фізично не зможе дозволити собі таку розкіш, адже прибутки на місцях мізерні.

Багато хто з підприємців в час війни є волонтерами, особливо у малих містах. Вони роблять все можливе, щоб допомогти нашим воякам, а держава, здається, враховувати це не хоче. Як наслідок, велика кількість підприємців здали свої свідоцтва. Люди обурюються, їм не дають можливості розвивати свою справу, хоча можновладці одноглосно говорять, що малий та середній бізнес – це опора економіки України. Виникає парадокс: чому тоді його так старанно намагаються придушити? Підприємці в один голос кажуть – вони виживають, навіть працюючи днями і ночами, оскільки потрібно годувати свої сім’ї та утримувати бізнес.

Ось як коментують ситуацію депутати фракції "ВО "Батьківщина" в Коломийській міській раді, які були присутні на мітингу: "У наш складний час людина, котра не реєструється на біржі праці, як безробітна, а намагається самостійно заробляти гроші, а тим паче створювати робочі місця для інших людей, повинна отримувати всіляку підтримку від держави. Якщо ж держава не здатна підтримати таких людей, то вона повинна принаймні не заважати їм. Вважаємо, що обов’язкове введення реєстраторів розрахункових операцій з 1 липня є чистої води аферою. Підтвердженням цього є очевидні факти: 1. Різке зростання вартості апаратів після прийняття закону. 2. Не відповідність багатьох норм закону з уже існуючими. Ми, депутати фракції "ВО "Батьківщина", на всіх рівнях, по всій Україні, пропонуємо альтернативу даним нововведенням. А саме внести зміни до Закону щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій, що зменшить рівень напруги серед підприємців, дозволить їм працювати в правовому полі, унеможливить корупційні дії та тиск на підприємців з боку контролюючих органів, зменшить ризики недотримання місцевими бюджетами надходжень від єдиного податку внаслідок згортання легальної діяльності частиною підприємців"

Підприємці Коломийщини склали та підписали звернення до Президента України, Голови Верховної Ради та Кабінету Міністрів. Попередньо депутати Коломийської міської ради ухвалили та проголосували за таке звернення. Люди хочуть, щоб можновладці переглянули закон та внесли до нього зміни, адже перед тим, як його вводити в дію, необхідно оцінити всі "за" та "проти" і тільки тоді приймати рішення, яке не буде вводити людей в іще більшу скруту.

Автор: Яна Букреєва