друкувати


Німецькі експерти розробили проект "Івано-Франківськ мобільний" (відеосюжет)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2015-02-18 12:00:17

Зменшити затори в Івано-Франківську та удосконалити схему дорожнього руху в Івано-Франківську допоможуть німецькі фахівці. Вони презентували свою транспортну концепцію міста.

Цю модель експерти розробляли два роки. І більше години розповідали про свої напрацювання. Ціллю розробленої транспортної моделі є створення умов для високої якості життя мешканців та гостей міста, інформують "Вікна" з посиланням на "3-студію".

Штефан Вегерт, керівник проекту:

- Наш проект ми назвали "Івано-Франківськ мобільний", оскільки хочемо сприяти розвитку мобільності мешканців міста. Мета - запровадження сучасних методів. Але для того, щоб втілити стале планування міської мобільності - треба виконати певні передумови та заходи.

У німців - це ціла філософія: завдання, система цілей, шанси та ризики, зі специфічними, вимірними, строковими термінами. Кажуть, врахували все – від екології, безпеки руху, вибору транспортного засобу до рівних умов для всіх учасників дорожнього руху: водіїв, велосипедистів, пішоходів та людей з обмеженими можливостями. Експерти з Дрездена гарантують досяжність та мобільність.

- Ми розробили систему цілей. Основне - транспортний розвиток, в якому кожна транспортна система повинна посідати своє місце. В цільовому полі "Досяжність і мобільність" - мають бути враховані 2 аспекти: забезпечення функції досяжності (щоб з різних частин міста можна було легко дістатися до центру), а також створення умов для всіх: соціально слабших, зменшення кількості ДТП, особлива увага – захисту пішоходів та велосипедистів, - каже Йорг Уліх.

Німці врахували й екологічний аспект: зменшення кількості транспорту у середмісті, а відтак - і викидів шкідливих речовин та шуму.

Руслан Гайда, заступник міського голови

Що це таке і що воно дасть місту? Дасть можливість розробити проект, який би, в першу чергу, в екологічному плані дав позитив.

Михайло Смушак, директор департаменту ЖКГ міста:

- Ця концепція - це та дорожня карта, а куди рухається місто?

За два місяці німецькі фахівці сподіваються завершити проект. Кожних п’ять років цю концепцію слід оновлювати та розширювати. Комунальники мають намір використати її як базову у розробці своєї транспортної схеми Івано-Франківська.

 

Джерело: Вікна