друкувати


Журналістів закликають відмовитись від скандальності і висвітлювати позитиви Церкви

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2015-01-30 02:45:16

У суботу, 31 січня, в приміщенні Івано-Франківського Богословського Університету (ІФБУ) відбудеться перший в Івано-Франківській області та Митрополії УГКЦ медіа-форум “Церква і журналістика”.

За словами прес-секретаря Глави УГКЦ о. Ігоря Яціва, мета форуму - знайти спільні точки дотику Церкви і журналістики.

"Більшість, напевно, з тих, хто завтра буде брати участь у форумі - це віруючі люди. Підозрюю, що значна частина - це є вірні Української греко-католицької церкви. З однієї сторони, здається, що вони знають Церкву і що нового на цьому форумі можна буде почути? Адже знають вони, що предстоятель - Блаженніший Святослав, митрополит Івано-Франківський - Владика Володимир і так далі. А якраз ідея форуму - говорити не про те, якою є Церква структурально, про її місію, але порозумітися про те, як Церква діє в суспільстві і яка роль і можливості засобів масової інформації для того, щоби бути посередником між церквою і суспільством", - зазначив о. Ігор Яців.

Він стверджує, що надзвичайно важливо для журналістів усвідомити свою місію та більше звертати увагу на те, що Церква робить, а не на одяг чи надбання окремих священнослужителів. Навіть якщо ЗМІ буде тяжче подати такий матеріал публіці і він буде менш рейтинговим, то журналісти зроблять добру справу. За словами о. Ігоря Яціва, на сьогодні в суспільстві є достатньо велика потреба саме в духовній інформації.

Голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки журналістів України Вікторія Плахта зазначила, що в сьогоднішніх умовах висвітлювати у ЗМІ більше позитиву про Церкву надзвичайно важливо.

"Вперше в історії нашої області відбудеться такий форум, а потреба в цьому, безперечно, є. Ми знаємо, що Церква в усі часи відігравала не лише виховну, моралізаторську чи просвітницьку функції, а й консолідуючу. І напевно, ми найбільше відчули потребу у виконанні цих функцій в сьогоднішніх реаліях. Якщо розібратися, то віруючі хочуть позитиву у висвітленні життя Церкви, віруючих, а специфіка журналістського жанру власне побудована на тому, щоби інформація була хоч трішки скандальною",- зауважила Вікторія Плахта.

У програмі форуму працюватимуть три тематичні секції: “Образ церкви у ЗМІ”, "Поширення християнських цінностей через сучасні ЗМІ", “Релігійна журналістика цікава”, робота яких відбуватиметься у формі доповідей та майстер-класів, які проводитимуть гості форуму. Розраховані вони в першу чергу на представників духовенства, журналістів та студентів, які обрали для себе цей фах у майбутньому.

Під час форуму учасники студенти, журналісти та працівники різних церковних структур зможуть познайомитися між собою, поставити запитання гостям, ведучим та організаторам. У програмі передбачений спільний обід, кава-паузи, відеопрезентації, презентація журналу “Слово”, нагороди, призи.

Також буде можливість придбати тематичну літературу та передплатити журнал “Слово” на 2015 рік і тим самим взяти участь в розіграші призів. Головний приз - безкоштовна поїздка до паломницьких місць Європи від Паломницького центру Матері Божої Неустанної Помочі.

Джерело: КУРС