друкувати


Відключення електроенергії можуть тривати всю зиму - Прикарпаттяобленерго

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-12-11 05:45:30

Відключення електроенергії можуть тривати всю зиму.

Про це в коментарі журналістам "Франко Таймс" повідомила прес-секретар ПАТ "Прикарпаттяобленерого" Марія Мелінишин.

За її словами, райони для відключень підбираються так, щоб там не було лікарень чи інших соціально важливих об'єктів. 

"Однак є спеціальний графік відключень, коли ми не можемо впливати. Тоді відключається все без розбору, в тому числі лікарні, як це було минулого тижня в Коломиї", - каже пані Марія.

На її особисту думку такі відключення можуть тривати цілу зиму.

"Раніше такі графіки відключень запроваджувались для вирівнювання енергетичного балансу, і відбувалось це раз на рік. Але зараз в країні війна, і тому ми змушені робити це постійно", - розповідає прес-секретар.

Марія Мелінишин каже, що в "обленерго" прекрасно розуміють невдовлення людей, але така ситуація спостерігається по всій країні.

"Розумієте, наш диспетчер не може не виконати вказівку центрального диспетчера з "Укренерго", - пояснює вона.

"Якщо центральний диспетчер побачить, що для роботи генераторів АЕС не вистачає енергії, він має повноваження вимкнути електропостачання по всій країні", - заявила пані Марія.

"Щодо відключень у новорічну ніч, то зараз ще нічого невідомо. Сьогодні вранці ми саме сперечались на цю тему. Розумієте, ми навіть не знаємо, що буде завтра", - додала вона.

Марія Мелінишин вважає, що для українців було б набагато краще, якби графіки відключень впорядкували та прив'язали до чітко визначеного часу доби, як це було у 90-их роках.

"Ми, та інші області, написали в "Укренерго" листи з проханням впорядкувати графіки відключень, щоб люди були проінформовані. Однак відповіді поки що не отримали, - каже прес-секретар, - Бо вони дають нам вказівки без жодних коментарів".

У свою чергу, у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості причиною відключень елетроенергії називають дефіцит палива на електростанціях. 

Варто зазначити, що лише за минулий тиждень до ПАТ "Прикарпаттяобленерго" звернулись 29 тисяч споживачів, що становить місячну норму для підприємства. 

Додамо, що згідно з законодавством ПАТ "Прикарпаттяобленерго" має право відключити електроенергію одному споживачу лише на 2 години.

Переглянути, які саме райони на даний момент залишились без елетроенергії можна тут. Тут же є складений графік відключень для районів та обласного центру.

Нагадаємо, сьогодні вранці на без світла частково залишились 7 районів області.

Джерело: Франко Times