друкувати


Уряд внесе комплексний закон про освіту, - Яценюк

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-12-10 11:15:43

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, представляючи програму діяльності Кабінету Міністрів на засіданні уряду, розповів про заплановані кроки у напрямі реформування української освіти.

За його словами після прийняття закону "Про вищу освіту" розпочата робота з реалізації його положень. "Тут ми поставили декілька пунктів: перший - це нові правила акредитації та ліцензування; другий - це незалежна оцінка якості освіти", - зазначив прем’єр.

"Пригадуєте, була дискусія про те, що давайте позакриваємо вузи. Ми пропонуємо по-іншому – давайте визначимо якість освіти в цих вузах, і ті, які неякісні, відпадуть самі собою, а ті, які якісні, будуть давати не папірці, а реальні дипломи, і будуть давати можливість людям отримувати потім роботу в країні, а не ставати на біржу праці", - наголосив Яценюк.

Також він повідомив про зміну системи державного замовлення вищим навчальним закладам.

"В цьому році ми повинні повністю змінити систему державного замовлення для навчання у вищих навчальних закладах. Ринок праці і потреби української економіки повинні бути і будуть посередньо прив’язані до державного замовлення, яке фінансується з державного бюджету на навчання відповідних спеціалістів", - сказав прем’єр, презентуючи програму діяльності Кабінету Міністрів.

"Що треба зробити і що не було зроблено? Це дошкільна, позашкільна, професійно-технічна і середня освіта. І тут Урядом буде внесено комплексний закон України про освіту, який повинен вирішити всі ці нагальні питання", - сказав Яценюк.

Він також розповів про фінансування науки.

"Науку фінансуємо, тільки в результаті з'являється стоси паперу, а не наукові праці. Так, на превеликий жаль, і за історію незалежної України в нас немає жодного Нобелевського лауреату. Саме для цього Уряд вносить новий закон про наукову і науково-технічну діяльність. Не кількість, а якість. Можливо, нам треба профінансувати одну розробку, але про цю розробку буде говорити весь світ, і вона буде визнана світом, а не фінансувати заробітні плати і комунальні послуги в сотнях науково-дослідних інститутів, які, на жаль, нічого не досліджують, а в більшості своїй витрачають бюджетні кошти", - наголосив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Джерело: Освіта.ua