друкувати


Студенти з Донбасу розпочали навчання в Польщі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-12-02 01:00:03

50 українських студентів, які приїхали зі Східної України, вже розпочали навчання в 12-ти польських вишах. Навчатися їм дозволяє програма "Польський Erasmus для України" ("Polski Erasmus dla Ukrainy"), скористатися якою в цілому зможуть 550 українських студентів.

Програма "Польський Erasmus для України" ініційована Міністерством науки та вищої освіти Польщі і розрахована на 500-550 українських студентів та 50 докторантів (PhD). Хоча програма спрямована на жителів усієї України, в першому наборі пріоритет був відданий людям, які проживають на території, що охоплена бойовими діями. Стипендіати, які пройшли відбір за програмою, можуть безкоштовно навчатися в Польщі протягом двох семестрів, отримуючи стипендію на проживання в сумі 900 злотих.

"Ми вже закінчили перший етап відбору. Заявки на участь у першому наборі подали 160 осіб, з яких було відібрано 85 студентів. П'ятдесят з них вже розпочали навчання у дванадцяти польських вишах", - повідомила 19 листопада під час зустрічі з журналістами міністр науки та вищої освіти Польщі Лена Коларська-Бобінська.

Вона зазначила, що перший етап відбору був особливим, тому що призначався в основному для студентів зі Східної України. "На другому етапі вже не буде політико-географічних обмежень", - підкреслила міністр.

Студенти, які першими прийняті на навчання в рамках програми "Erasmus для України", навчатимуться у Варшавському університетіВаршавській школі економіки (Головній комерційній школі у Варшаві), Економічному університеті в Познані, Краківській гірничо-металургійній академії, Лодзинському політехнічному університеті, Університеті ім. Адама Міцкевича в Познані та інших польських вишах.

В цілому, в програмі візьмуть участь 20 вищих навчальних закладів Польщі. Другий набір розпочнеться в грудні, а вже з лютого друга група українських студентів розпочне своє навчання в Польщі.

"Ми хочемо підготувати фахівців, які в майбутньому допоможуть європейській інтеграції. Тому ми обрали такі напрямки, як менеджмент, європеїстика, економіка. Ми також хочемо виростити кадри для сучасної, інноваційної економіки України, звідси й спеціальності з робототехніки, автоматики та машинобудування", - пояснила міністр науки та вищої освіти Польщі.

Коларська-Бобінська також зазначила, що "Польський Erasmus для України" є частиною програми по інтернаціоналізації польських вищих навчальних закладів. "Для нас також дуже важливо, щоб польські виші приготувалися до великого набору студентів з-за кордону", - підкреслила вона.

Вартість даної програми становить понад 10,7 млн злотих. При цьому польський уряд має намір фінансувати ліценціат (бакалаврат), магістратуру та докторантуру (PhD) як у державних, так і в приватних вищих навчальних закладах країни.

Зараз студенти з України є однією з найбільш численних груп іноземців, що навчаються у Польщі (42%). У 2013/14 навчальному році в Польщі навчалося 15 тис. громадян України, з них 4 тис. в даний час отримують різного роду фінансування (пільги у вигляді звільнення від оплати навчання та стипендії). Українські студенти найчастіше навчаються на напрямках в галузі суспільних, технічних і гуманітарних наук.

Джерело: Освіта.ua