друкувати


Переселенців-чоловіків з Донбасу перевірятиме місцева СБУ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-11-11 10:45:48

На Коломийщині відповідно до протоколу засідання Координаційної ради з питань надання допомоги населенню під час надзвичайних ситуацій, розпорядження обласної державної адміністрації від 13.03.2014 № 118 "Про забезпечення тимчасового проживання на території області мешканців південно-східних областей України та АР Крим" та з метою організаційного забезпечення тимчасового проживання на території району мешканців Автономної Республіки Крим та південно-східних областей України, внаслідок складної суспільно-політичної ситуації у вказаних регіонах підготовлено розпорядження райдержадміністрації від 14.03.2014р. № 86 "Про забезпечення тимчасового проживання на території району мешканців південно-східних областей України та АР Крим" та створено робочу групу з координації діяльності щодо забезпечення тимчасового проживання на території Коломийського району мешканців Автономної Республіки Крим та південно-східних областей України.

Внутрішньо переміщенні особи зобов’язані звернутись до робочої групи для оформлення трьох-стороннього договору  про надання житлового приміщення в тимчасове безоплатне користування. При реєстрації договору переселенці дають згоду на оброблення їх персональних даних та подають копії документів, що засвідчують особу. Робочою групою перевіряються дані про поселенців. Копії паспортних даних та копії договорів передаються в структурні підрозділи райдержадміністрації, правоохоронні органи та Службу безпеки України. Відповідно до чого здійснюється перевірка людей та встановлюється мета та ціль перебування на Коломийщині. З метою організації соціального забезпечення запроваджено на постійній основі виїзди до поселень внутрішньо переміщених осіб для проведення обстеження належних умов перебування, виявлення потреб у харчуванні, гуманітарній допомозі та надання всебічного сприяння у вирішені питань соціального захисту.

На Коломийщині надають притулок в основному жінкам та дітям із східних регіонів. В ході соціального інспектування  виявлено, що більшість переселених сімей проживають у родичів. Станом на 10 листопада 2014 року в районі проживає 28 сімей переселенців. Зокрема, значну увагу приділяється чоловікам-переселенцям. За усіма підозрілими особами наглядає Служба безпеки України.

З метою виявлення не зареєстрованих вимушених переселенців, які виїхали з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та районів проведення АТО, а також моніторингу потреб цієї категорії громадян сільські та селищні ради зобов’язані створити тимчасово діючі моніторингові групи для виявлення та збору інформації щодо потреб вимушених переселенців та  включити до складу робочих груп представників сільських, селищних рад, дільничних інспекторів, різних релігійних конфесій, соціальних та медичних працівників, громадських організацій.

Робоча група спільно з моніторинговими групами сільських, селищних рад здійснюють збір інформації для виявлення осіб, які видають себе за "мирних" вимушених переселенців проте мають ознаки прихованої або явної ворожості до держави або оточуючих для проведення необхідних превентивних заходів.

Джерело: Коломийська РДА