друкувати


Україна увійшла в топ-100 рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business-2015

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-10-31 03:15:57

Про це йдеться в звіті експертів Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації.

Порівняно з минулим роком, Україна піднялася відразу на 16 позицій, зайнявши 96-е місце й опинившись між Філіппінами та Багамськими островами. З країн-сусідок найкращі умови для ведення бізнесу в Польщі – вона на 32 місці, Словаччина – 37, Румунія – 48, Угорщина – 54, Білорусь – 57, Росія – 62 та Молдова – 63.

Варто зазначити, що в 2007 році згідно з цим рейтингом Україна посідала 128 місце.

Як наголошується в дослідженні, що охоплює 189 країн, з червня 2013 року по червень 2014 у всьому світі було документально підтверджено проведення 230 реформ у сфері регулювання бізнесу, з яких 145 реформ були спрямовані на спрощення та зниження витрат на дотримання норм регулювання підприємницької діяльності, а 85 реформ були спрямовані на зміцнення правових інститутів.

– Поліпшення позицій України в рейтингу стало можливе завдяки введенню електронної системи подачі декларацій та сплати єдиного соціального внеску. Крім того, позитивним було й те, що підвищились ставки екологічного податку, –  відзначають автори звіту.

Також Україна поліпшила свої позиції по індикатору «Початок підприємницької діяльності». Експерти відзначили, що для того, щоб почати свою справу в Україні, необхідно пройти близько 6 дозвільних процедур, що забере у підприємця не менше 21 дня і потребують 1,2% від початкового капіталу підприємства.

Лідером світового рейтингу за сприятливості ведення бізнесу традиційно залишається Сінгапур. У першій десятці також - Нова Зеландія, Гонконг, Данія, Південна Корея, Норвегія, США, Великобританія, Фінляндія та Австралія.

У доповіді «Ведення бізнесу» проведено аналіз нормативно-правових норм, які застосовуються до підприємств в країні протягом усього циклу їх життєдіяльності, включаючи створення підприємства та ведення бізнесу, здійснення зовнішньоторговельної діяльності та оподаткування. 

Джерело: Прес-служба Головного управління ДФС в Івано-Франківській області