друкувати


Філарет вважає, що Москва хоче посварити УГКЦ і УПЦ КП

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-10-23 10:15:02

Російська православна церква прагне посварити Українську греко-католицьку церкву і Українську православну церкву Київського патрірахату, аби полегшити справу підкорення нашої держави.

Про це заявив журналістам Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет після Літургії з нагоди дня інтронізації, повідомляє Укрінформ.

«Все іде від Москви. Москва хоче посварити Українську Церкву Київського Патріархату і Українську Греко-католицьку церкву, щоб у нас не було миру і злагоди, і ми воювали між собою», – сказав Філарет.

За його словами, РПЦ створює напруженість у церковному середовищі і прагне роз'єднати українські церкви, щоб легше було підкорити Україну.

«Ми за єднання України, а вони (РПЦ. - Ред.) за роз'єднання, тому натравлюють Українську греко-католицьку церкву на Київський патріархат. Я думаю, що греко-католики – люди розумні і побачають, куди і хто їх натравляє. Але ми на це не спокушаємося», – зазначив предстоятель УПЦ КП.

Відповідаючи на запитання журналістів, Філарет наголосив, що його ставленння до УГКЦ після слів Блаженнішого Святослава про визнання Української православної церкви Московського патріархату єдиною канонічною Православною церквою в Україні, не змінилося.

«Добре ставлення, тому що ми разом з Греко-католицькою церквою відстоюємо інтереси Української держави і захищаємо. Ми разом були з Греко-Католицькою церквою і будемо надалі, бо Україна – це наша Батьківщина, це наша держава, і всі Церкви України, не тільки Київський патріархат і Греко-католицька церква, повинні захищати інтереси Української держави», – наголосив Філарет.

Як повідомляли ЗМІ, 16 жовтня на пленарній сесії Синоду Єпископів у Ватикані Митрополит РПЦ Іларіон Алфеєв під час свого виступу звинуватив УГЦ у надмірній політизації у підтримці так званого неканонічного православ'я в Україні.

У коментарі в ефірі SiriusXM The Catholic Channel Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зазначив, що ні для кого не є секретом, що єдиною канонічною Православною Церквою в Україні, тобто такою, яка перебуває в повноті сопричастя зі світовим православ'ям, є Українська Православна Церква в єдності з Московським патріархатом. УГКЦ як Східна Католицька Церква вболіває з приводу поділів в українському православ'ї, але поважає канони та внутрішній порядок православної сторони і ніколи не намагалася втручатися у внутрішні справи Православної Церкви чи дискутувати про її канонічність.

Джерело: Коломийські ВІСТИ