друкувати


Бензин дешевшає

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-10-17 02:15:10

Вартість бензину А-95 на українських АЗС на цьому тижні просіла на 15 копійок, а розцінки на дизель залишилися на колишньому рівні, повідомив Держзовнішінформ.

Це відбулося слідом за зниженням розцінок на оптовому ринку, де тонна бензину подешевшала відразу на 200 грн - до 19,85-19,97 тис. (в залежності від походження), пишуть Вести.

Згідно моніторингу цінового департаменту "Консалтингової групи А-95", середня вартість найбільш популярної марки А-95 16 жовтня становила 16,99 грн/л (заправні мережі WOG, "Лукойл", Shell, ОККО), а мінімальна - 16,05-16,10 грн/л ("Альфа-Нафта", " КЛО", "Укрнафта").

"Відносна стабілізація в жовтні на валютному ринку України, різке зниження цін на світовому ринку нафти і нафтопродуктів дають підстави припускати, що на ринку України слід чекати зниження оптових і роздрібних цін. Потенціал зниження на першу половину листопада очікується від 50-60 коп/л до 90-110 коп./л в залежності від розвитку ситуації на українському валютному і світовому нефтепродуктовом ринках", - прокоментував ситуацію начальник відділу паливно-енергетичних ринків ДП "Держзовнішінформ" Олег Мельник.

Правда, з цією точкою зору погоджуються не всі. Багато вважають, що радіти падінню світових цін на нафту ще рано, і що у наших нафтотрейдерів є всі шанси залишитися не при справах.

"Сьогодні ціна Brent втратила ще 29 центів і зупинилася на $83,50 за барель, а американська марка WTI трохи відіграла і закріпилася на рівні $80,87. В цілому, вважаю, світові ціни досягли свого дна, і навряд чи стануть опускати ще нижче, врешті-решт, видобуток може стати невигідною - компанії просто її припинять. Але справа навіть не в цьому, ключове тут те, що це все розцінки на листопадові ф'ючерси. Тобто стільки коштує нафту, яку поставлять в наступному місяці, не зараз. Поки ж ми живемо за цінами місячної давності - $90-95 за барель", - розповів співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Нагадаємо, що через труднощі з покупкою валюти в Україні може утворитися дефіцит автомобільного палива.

Джерело: Вести