друкувати


Міжнародний кінофестиваль "Молодість" презентує більш як 40 українських картин

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-10-16 05:15:42

Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість", який пройде цього року 44-й раз, оголосив конкурсну та позаконкурсну частину своєї програми.

На прес-конференції, яка пройшла 16 жовтня, гендиректор кінофестивалю Андрій Халпахчірозповів подробиці програми, повідомляє LB.ua.

У міжнародному повнометражному конкурсі за статуетку "Скіфського оленя" боротимуться 12 дебютних фільмів, серед яких і українська картина режисера Вікторії Трофименко "Брати. Остання сповідь". Крім стрічки Трофименко, до повнометражного конкурсу потрапили:

- "Вікторія: розповідь про чесність і жадібність", реж. Мен Ларейда(Швейцарія-Угорщина);

- "Десь там", реж. Естер Амрамі (Німеччина);

- "Діфрет", реж. Зеренесай Бергане Мегарі (Ефіопія-США);

- "Клас корекції", реж. Іван І. Твердовський (Росія-Німеччина);

- "Країна буревіїв", реж. Адам Часі (Угорщина-Німеччина);

- "Макондо", реж. Судбег Мортезаї (Австрія);

- "Наречені", реж. Тінатін Каджрішвілі (Грузія-Франція);

- "Суд", реж. Чайтанья Тамгані (Індія);

- "Урок", реж. (Болгарія);

- "Форт Б'юкенен", реж. Бенджамін Кротті (Франція-Туніс);

- "Я залишуся з тобою", реж. Артеміо Нарра (Мексика).

У міжнародних студентському та короткометражному конкурсах беруть участь по 26 картин, серед яких також є українські учасники - "Вперед, діти Вітчизни. Сповідь" режисера Галини Лавринець, "Зустріч" режисера Владислава Робського і "Обличчя" Никона Романченка у студентському конкурсі та "Вигадка" Катерини Чепикі "Данина" Тетяни Войтович - у короткометражному конкурсі.

До складу журі, яке ухвалить рішення про найкращий фільм фестивалю, а також лауреатів у кожному конкурсі, увійшли швейцарський режисер Пітер Луїзі, режисер-лауреат минулорічної "Молодості" Габріель Гоше, український режисер Анатолій Матешкота український режисер Олег Сенцов, якого утримують у СІЗО ФСБ в московському Лефортові.

Одним із паралельних конкурсів стане традиційний "Сонячний зайчик", на якому будуть представлені фільми на ЛГБТ-тематику.

Поза конкурсом на "Молодості" пройдуть традиційні програми "Фестиваль фестивалів", "Франкомовне кіно", "Німецька хвиля", "Скандинавська панорама" та програма російських фільмів під назвою "Кіно морального неспокою", на якому будуть представлені фільми, що "доводять існування іншої Росії".

Зокрема, поза конкурсом будуть представлені новий фільмКрістофа Оноре "Метаморфози", "Турист" Рубена Ослунда, "Хресний шлях" Дітріха Брюггеманна, "Зловживання слабкістю"Катрін Брейя, "Дипломатія" Фолькера Шльондорфа, "Любов до смерті" Джесіки Хауснер та інші. Серед російських фільмів у програмі - "Дурень" Юрія Бикова, "До побачення, мамо" Світлани Проскуріної, "21 день" Тамари Дондурей, "Кіно про Алексєєва"Михайла Сегала і "Термін" Павла Костомарова та Олексія Расторгуєва.

Спеціальними показами нинішнього кіноогляду стане режисерська версія "Німфоманки" Ларса фон Трієра, новий фільм Ульріха Зайдля "У підвалі" та фільм "Бйорк: Biophilia Live", що є записом концерту відомої ісландської співачки.

Відкриє 44-ту "Молодість" фільм французького режисера Бенуа Жако "Три серця", ролі в якому зіграли Шарлотта Генсбур, Катрін Деньов, К'яра Мастроянні. Прем'єра картини відбулася на Венеціанському кінофестивалі цього року. Відкриття кіноогляду відбудеться 25 жовтня в палаці "Україна".

Цьогоріч Міністерство культури надало на проведення фестивалю 950 тис грн.

Фестиваль триватиме до 2 листопада. Закриття "Молодості" пройде в кінотеатрі "Київ".

Як повідомлялося, стрічка "Брати. Остання сповідь" Вікторії Трофименко, що братиме цьогоріч участь у фестивалі, отримала приз російської критики на 36-му Московському міжнародному кінофестивалі (ММКФ).

У фільмі "Брати. Остання сповідь" розповідається про братів, які усе життя все ділили: матір, іграшки, право називатися кращим, одну жінку, одного сина. Але в їхньому житті сталася подія, після якої вони не розмовляли протягом 40 років.

На переконання голови Держкіно Пилипа Іллєнка, фільм "Брати" буде "одним з найголовніших подій фестивалю і взагалі нинішнього українського кіносезону".

Джерело: Лівий берег