друкувати


На Прикарпатті пропонують 14 жовтня відзначати День захисника України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-10-13 01:05:34

Івано-Франківська обласна рада на своєму черговому засіданні, що відбудеться 17 жовтня, розгляне ініційоване департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації звернення до керівництва держави щодо започаткування відзначення на державному рівні 14 жовтня як Дня захисників України.

З відповідним зверненням до голови обласної ради Василя Скрипничука звернулася громадська рада при облдержадміністрації.

"Покрова Пресвятої Богородиці є традиційною берегинею Українського війська. Починаючи з Княжої доби, епохи Українського козацтва, Українських січових стрільців й завершуючи Українською повстанською армією, днем створення якої вважається саме 14 жовтня. Було б не лише символічно, але й правильно, розпрощавшись із совковим минулим, почати святкувати День захисника України саме на Покрови. Це б не лише сприяло вихованню нової генерації українського суспільства на якісно інших ціннісних засадах, але й зайвий раз підкреслило б спадковість та послідовність Української державницької традиції", - зазначив директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Ігор Дебенко.

Члени громадської ради одностайно підтримали звернення, у якому йдеться про те, що «відзначення Дня захисника України на Свято Покрови, якраз і посилить національну гідність українського народу та сприятиме покращенню патріотичного виховання молоді».

Слід також зазначити, що у своєму виступі під час параду на честь 23-ої річниці Незалежності України Президент України Петро Порошенко наголосив, що "Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої!", тим більше що військовослужбовці сучасних Збройних Сил з кожним роком все більше сприймають 14 жовтня і своїм Святом. Щорічно по цілій країні відбуваються урочисті заходи на вшанування полеглих героїв та сучасних захисників України.

Довідково: Відповідно до Указу екс-президента України Леоніда Кучми, Україна офіційно відзначає «День захисника Вітчизни» 23 лютого, в день, що був офіційно проголошеним днем Радянської армії. Це активно підтримують більшість радянських ветеранів, але таке відзначення є лише невдалою калькою та нагадуванням про роки існування тоталітарного радянського режиму і одного з елементів його репресивно-каральної машини – Червоної армії.

Джерело: Відділ прес-служби Івано-Франківської обласної державної адміністрації