друкувати


Вже п’яте за рахунком щорічне Січове Свято відбулося у Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-09-25 05:15:55

"Україна - єдина країна" - п’яте січове свято під таким гаслом пройшло у Коломиї сьогодні, 25 вересня.

Традиційно учасники свята урочистою ходою пройшли вулицями міста та зупинилися біля меморіальної дошки засновнику "Січі" - Кирилу Трильовському. Там відбулося урочисте віче та виконання січових руханкових вправ.

Цьогоріч патріотичний захід приурочений століттю від дня створення легіону Українських січових стрільців та 150-річчю від дня народження засновника січового руху - адвоката Кирила Трильовського.

"Сто років тому, 3 вересня 1914 року, січові стрільці склали присягу на вірність українському народові. Створення легіону ознаменувало відновлення збройної боротьби за волю України, - розповів на відкритті віча співорганізатор заходу, директор Коломийського педагогічного коледжу Валерій Ковтун. - Зараз у нас нові виклики. Але зовнішній агресор - той же, що і сто років тому. Як колись січові стрільці і УПА, так зараз герої Революції гідності та бійці АТО продовжують боротьбу проти російського окупанта".

На площі перед пам’ятною дошкою Кирилові Трильовському студентки в урочистому січовому одязі виконали руханкові вправи, які є реконструкцією січових вправ початку ХХ ст. з сучасними елементами руханки.

Опісля до учасників дійства звернулися відомі коломияни. Найчастіше – бажали миру та закликали гуртуватися проти російської агресії.

Владика Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Василій Івасюк закликав молодь Коломийщини створити свою січ для оборони Прикарпаття.

"Дорога українська молоде, напевне Небесна сотня, яка віддала своє життя за гідність бути українцем, повинна мати продовження у вас, - звернувся до студентів владика Василій Івасюк. – Бо ви – українське майбутнє. Ви – наш завтрашній день. І сьогодні, напевне, у пам'ять про Героїв Небесної сотні треба створити нову молоду січ – нашу коломийську, щоби оборонити рідні домівки, своїх батька й матір, свою українську землю".

На січовому святі виступив боєць 51-ї механізованої бригади Ігор Лазарук. Він повернувся до рідної Коломиї лише на кілька днів і невдовзі знову відправиться у зону бойових дій. У мирний час Ігор Лазарук – викладач педколеджу. Але вже півроку як він захищає Україну від північного ворога у зоні АТО.

"Я радий вітати своїх студентів на рідній землі під мирним небом. Хочу наголосити: під мирним небом. Бо починаєш вникати у суть цих слів лише тоді, коли знаходишся на межі між життям і смертю, - переконує Ігор Лазарук. – Мене часто запитували, чи було страшно. Було страшно. Тому що нашу рідну землю топчуть загарбники і ллється кров молодих людей. На передовій гине цвіт нації. Але ми йдемо вперед з вірою у перемогу та у своїх друзів по зброї".

Нагадаємо, за часів незалежності України попередні Січові свята відбулися теж в Коломиї, зокрема перше – 30 вересня 2010 року. Тоді захід відбувся у рамках святкування 110-ї річниці заснування товариства «Січ» та відкриття з цієї нагоди пам’ятної дошки з барельєфом Кирила Трильовського.

Джерело: Коломийські ВІСТИ