друкувати


25 вересня в Івано-Франківську відбудеться форум MedForReform - прес-анонс

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-09-19 03:00:09

Головні лікарі області, керівники департаментів охорони здоров’я, бізнесмени, пов’язані з медичною сферою, учасники громадських організацій та студенти-медики обговорюватимуть перспективи страхової медицини в Івано-Франківській області та в Україні загалом.

Обговорення відбудеться під час форуму MedForReform 25 вересня.

Міністерство охорони здоров’я анонсує реформу української медицини. Вже незабаром може відбутися впровадження обов’язкового медичного страхування (ОМС) для всіх українців. Однак серед громадян немає чіткого розуміння, як після реформ виглядатимуть стосунки лікаря і пацієнта, як проходитиме оплата медпослуг, скільки коштуватиме страхування тощо. По-різному до ідеї ОМС ставляться і лікарі та чиновники. Обговорити ці та інші питання мають намір учасники MedForReform.

 

Спікерами форуму будуть:

Зоряна Черненко - Голова Комісії з питань реформування системи охорони здоров'я Громадської Ради МОЗ;

Павло Ковтонюк - Головний редактор "PRO менеджмент в охороні здоров’я";

Катерина Булавінова - представник ООН Unicef в Україні;

Під час форуму можливий виступ Міністра охорони здоров’я Олега Мусія. Деталі узгоджуємо, виступ не гарантовано через напружений графік урядовця.

 

Після виступів спікерів заплановане обговорення та дискусія щодо головних проблем, пов’язаних з запровадженням в державі страхової медицини.

 

Дата: 25 вересня 2014 року

Час: 17.00 - 21.00

Місце: м. Івано-Франківськ, вул. Гарбарська, 22, конференц-зал

Організатор: Громадська організація "Медична Фундація Прикарпаття"

 

Довідка:

Наступного року в Україні можуть запровадити обов’язкове медичне страхування (ОМС). Однак серед населення немає чіткого розуміння, виглядатимуть стосунки лікаря і пацієнта, як проходитиме оплата медпослуг, кільки саме коштуватиме страхування тощо. По-різному до ідеї ОМС ставляться і лікарі та чиновники.

Концепція реформи медицини, яку запропонувала нова команда міністерства охорони здоров’я, передбачає впровадження ОМС вже наступного року, передачу істотної частини контролю над медициною від міністерства місцевій владі, введення договірних відносин між державою та установами МОЗ, а також скасування 49-ої статті КУ про безоплатну медицину.

Проте нинішня реформа спрямована радше на економію бюджетних коштів, ніж на поліпшення якості медичних послуг. МОЗ поки що навіть не визначило, яку з трьох моделей ОМС, що діють у світі, взяти за основу - змішану, державну або приватну.

Наскільки готова Україна (зокрема і Франківщина) до впровадження ОМС, чи готові до цього страхові компанії та бізнес-середовище, чи зможе пересічний громадянин дозволити собі якісний медичний поліс - все це ми обговорюватимемо під час Форуму.