друкувати


Історія Галичини - в Європі, - Володимир Павлів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-09-18 05:00:43

"Європа в Україні починається з Галичини",- такими словами сьогодні в Івано-Франківську відкрив регіональний офіс ГО "Європейська Галицька Асамблея" її голова Володимир Павлів.

За словами пана Володимира, асамблея зосередить свою діяльність у царині реалізації проектів для сприяння розвитку територіальних громад, розвитку місцевого та регіонального самоврядування, а також плекання галицької ідентичності. Організація не має за собою жодних політичних сил.

"Ми вибрали за девіз слова ще Габсбурзьких часів "Спільними зусиллями",- прокоментував Володимир Павлів.

В організації зазначили, що фінансуватимуть роботу, а саме: утримання офісів, зарплату працівникам завдяки грантодавцям та пожертвам спонсорів. Заходи ж проводитимуть з пошуком коштів

"Якщо є молода організація чи людина, яка має ідею і хоче її втілити, вона може звернутися до нас. Ми допоможемо чи власною діяльністю чи з пошуком коштів", - говорить Володимир Павлів

Зокрема, Асамлея доноситиме свої ідеї, акцентуючи на культурних заходах, а також особливу увагу приділятимуть краєзнавству.

"Знаючи історію свого містечка, галичани будуть пишатися своїм походженням", - підкрелює голова організації.

Також Павлів торкнувся історичного спільного Європи та Галичини.

"Нас безпідставно звинувачували у галицькому сепаратизмі, а ми виявилися лише примусовими євроінтеграторами України. Риторика децентралізації та зміцнення громад, це не ми придумали. Це народилося у Європі. А орієнтуватися на політичну модель Німеччини чи на Польщі для нас - байдуже, проте столиця не повинна вирішувати актуальні питання регіонів,- підкреслив голова Асамблеї.

В організації додають, що не розділяють Галичину на області та райони. "Для нас Бучач означає стільки ж скільки Підгайці", - стверджують в Асамблеї.

"Ми повинні взяти найцінніше з минулого Галичини і перенести це в майбутнє", - резюмував Володимир Павлів.

Нагадаємо, "Галицька асамблея" утворилася як спільні сесії Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської обласних рад, які відбулися 16 лютого і 5 вересня 1991 р. Тоді затвердили угоду про основні принципи співпраці між цими обласними радами та створення регіональної координаційної ради з метою співпраці в політичній, економічній, торгівельній, науково-технічній, гуманітарній і культурній сферах для піднесен­ня життєвого рівня населення в умовах нарос­тання кризи радянського суспільства. Сьогодні ж "Європейська Галицька асамблея" ставить за мету розвивати прискорити одновекторний курс у Європу.

Джерело: Стик