друкувати


Чи придатні для споживання гриби на франківських ринках?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-08-08 02:00:33

Любителі тихого полювання ще з весняно-літнього періоду займаються своєю улюбленою справою. Відтак, коли для себе соління і маринування грибів заготовлено вдосталь, нові плоди тихого полювання прикарпатці виносять на франківські ринки.

Проте літні гриби не зовсім безпечні для здоров’я будь-якої людини, вони здебільшого відрізняються від осінніх – своїми якостями в гіршу сторону. Вони більш червиві, а якщо спекотна погода чи надмірна кількість опадів, то взагалі трухлявіють і не можуть бути придатними для споживання.

Наскільки безпечні гриби на ринку та його околицях для здоров’я франківців кореспондент «Бліц-Інфо» вирішив з’ясувати у відповідальних лабораторії ветсанекспертизи рослинного відділу при центральному ринку.

Як повідомила завідувач рослинної лабораторії Марія Герус гриби діляться на кілька типів і лише незначну їх частину дозволено продавати на франківських ринках. Тож здебільшого на ринках можна знайти трубчасті, тобто їстівні гриби, а щодо пластинчатих, з них дозволено продавати лише опеньки та лисички.

За словами пані Марії, кожну партію грибів працівники лабораторії перевіряють на вміст радіонуклідів. Допустима норма цієї речовини у грибах – 500мл на 1 кг.

"Ми всі гриби перевіряємо. Навіть працівники лабораторії ходять в ринок по кілька разів, щоб виявляти нових торговців з грибами та перевіряти їх продукцію. А ті, що не можна вживати ми їх бракуємо – ломимо гриби, щоб були непридатні до реалізації. Крім того, перевірені гриби записують у журнал-реєстру та видають продавцям спеціальні листи-висновки щодо їх продукції", - наголошує Марія Герус.

Відтак, зазначає, що найкраще купувати гриби ті, у яких впевнені. До того ж не старі, бо вони вважаються неякісними та отруйними. Також не варто купувати гриби на стихійних риках, там їх ніхто не перевіряє і вони можуть зашкодити здоров’ю. Крім того, не варто давати їсти гриби дітям. Адже вони погано засвоюються і спричиняють різноманітні захворювання та отруєння.

Тож якщо ви вирішили купувати на ринку гриби, але невпевнені у їх якості краще попередньо попросити продавця показати експертний висновок лабораторії.

Джерело: Бліц-інфо