друкувати


Верховна Рада затвердила указ президента Петра Порошенка "Про часткову мобілізацію"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-07-22 12:45:34

За законопроект за основу й у цілому проголосували 232 депутати при мінімально необхідних 226.

Часткову мобілізацію буде проведено на території 24 областей і Києва протягом 45 днів.

Призов військовозобов’язаних, резервістів і поставка транспортних засобів для забезпечення потреб військ будуть здійснюватися в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву.

Часткова мобілізація оголошена «у зв’язку з поширенням проявів тероризму на території України, які призводять до загибелі мирного населення, військовослужбовців, працівників військових формувань і правоохоронних органів у східних регіонах країни; концентрацією угруповань військ зі значним наступальним потенціалом на території Росії поблизу кордону з Україною, загрозою нападу, загрозою державній незалежності України, з метою забезпечення оборони держави».

Документ був поданий відповідно до рішення Ради національної безпеки й оборони.

Як повідомив, виступаючи на засіданні парламенту, секретар РНБО Андрій Парубій, часткова мобілізація дозволить спрямувати в зону АТО 15 бойових частин і 144 частини додаткового забезпечення для потреб оборони. Також буде посилено ешелон охорони державного кордону.

Відповідаючи на запитання депутатів, чому не вводиться воєнний стан в зоні АТО, Парубій зазначив, що рішення з цього приводу ухвалює колегіально РНБО, і якщо таке рішення буде ухвалене, то він доповість про це народним депутатам.

Раніше український парламент кілька разів ухвалював укази на той час в.о. президента Олександра Турчинова про часткову мобілізацію.

Джерело: Радіо Свобода