друкувати


Постачати реверсний газ до України зі Словаччини хочуть близько 20 компаній

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-07-03 12:15:48

Оператор словацької ГТС компанія Eustream AS завершила прийом заявок на реверсні постачання газу до України з території Словаччини.

Інтерес до даного напрямку виявили близько двадцяти компаній-постачальників з ЄС, у тому числі найбільші трейдери.

Про це повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз України" з посиланням на інформацію Eustream за підсумками процедури Open Season, яку було проведено згідно з підписаним у квітні цього року Меморандумом про взаєморозуміння з оператором ГТС України компанією ПАТ "Укртрансгаз".

"До постачань газу в Україну через територію Словаччини проявили інтерес близько двох десятків європейських постачальників. Серед них - найбільші газові трейдери Євросоюзу", - йдеться в повідомленні НАКу.

Як зазначив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, "переконливі результати Open Season підтверджують, що постачання газу з ЄС до України - це комерційно привабливий і юридично бездоганний бізнес". "Об'ємний український ринок дуже цікавий європейцям", - підкреслив він.

Він також упевнений, що словацькі газотранспортні потужності в напрямку України будуть затребувані не тільки по лінії Вояни-Ужгород, але і по одному з чотирьох неповних магістральних газопроводів у пункті Велке Капушани.

Крім того, зазначили в НАК, Eustream повідомив, що нова точка інтерконекту Будніце, створена на лінії Вояни-Ужгород, увійде в словацьку ГТС, і транзитні потужності цієї ділянки буде запропоновано учасникам ринку на стандартних недискримінаційних умовах.

Джерело: Дзеркало Тижня