друкувати


У Карпати - маршрутом "Цісаревича Рудольфа"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-06-23 10:00:16

Працівники відділу рекреації та пропаганди екологічної освіти Національного природного парку "Верховинський" провели обстеження еколого-пізнавальних туристичних маршрутів на території Перкалабського та Прикордонного природоохоронних науково-дослідних відділень.

Під час експедиції встановлено інформаційні знаки та завершено маркування маршруту "Цісаревича Рудольфа". Також проведено впорядкування території навколо водного плеса кляузи-гаті.

 

Залишки кляузи

Туристичний маршрут починається в урочищі Перкалаб. Через 30 хвилин мандрівки, вздовж гірської річки, ви натрапите на залишки гідротехнічної споруди кляузи-гаті, побудованої ще у 1878 році. Об’єм водосховища, на той час, становив 180 тис. кв. метрів. Збудовані у верхів`ях річок кляузи відігравали важливу роль у житті гуцулів. Відсутність будь-яких комунікацій, окрім водних, унеможливлювали доступ лісорозробників до лісових масивів. Сплав лісу гірськими річками був практично неможливим, тому що їхні русла в багатьох місцях перетинали скелясті виступи та нагромадження валунів.

Фірма "Гітз і компанія" взялася за розробку раніше недоступних лісосік. Саме задля цього, у верхніх частинах Білого і Чорного Черемошів, були збудовані каскади великих водоймищ, із запасом води достатнім для того щоб підняти рівень річки під час сплаву дараб на 1-1,5 метра. Власне по цьому водяному валу, що котився і сплавляли дараби.

Далі по маршруту підходимо до мінерального сірководневого джерела, яке розвідане у 1968 році, у результаті пошукових робіт геологічної експедиції. Глибина свердловини - 60 метрів. Джерело має надзвичайно цілющі лікувальні властивості. Біля джерела можна влаштувати короткостроковий відпочинок.

Наступна зупинка на маршруті - діюча полонина "Прелучний", на якій можна не тільки скуштувати молочні продукти, а і побачити як їх виготовляють. Неподалік полонини Прелуки розташоване озеро, у якому мешкають представники Червоної книги України - тритон карпатський та тритон альпійський.

Джерело: ВІКНА