друкувати


На Коломийщині встановили пам′ятний знак на честь військовослужбовців угорської армії (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-06-03 07:00:16

У селі Закрівці Коломийського району відбулося урочисте відкриття пам’ятного знаку, встановленого на могилах загиблих у Другій світовій війні угорських військовослужбовців.

З часу боїв на околицях села Закрівці минає 70 років, а родини загиблих солдатів продовжують шукати місця поховань своїх близьких.

В роки Першої та Другої світових воєн Україна перебувала в епіцентрі кровопролитних битв. На Прикарпатті залишилося багато забутих окремих поховань, в яких - останки солдатів різних національностей. Серед них були військовослужбовці 1-ї угорської армії, що входили до складу 10-го піхотного полку із Сольнока і 19-го піхотного полку із Бекешчаба, які загинули в боях з радянськими військами у 1944 році. Під час проведення пошукових робіт на прохання Департаменту зв`язків з громадськістю та військово-меморіальної роботи Міністерства Угорщини було встановлено місце поховання загиблих.

"Сьогодні ми вшановуємо пам`ять майже 70 загиблих угорських військовослужбовців, які воювали відповідно до своєї військової присяги і загинули на території села Закрівці, - сказав завідувач сектору оборонної роботи апарату облдержадміністрації Валерій Іваненко. - Внаслідок укладання Міжурядової угоди між Україною та Угорщиною "Про збереження та увічнення місць пам`яті загиблих військовослужбовців і цивільних - жертв воєн та про статус поховань", підписаної 16 листопада 1996 року, угорська сторона встановила пам`ятний знак на місці їх поховання".

Висловив слова подяки всім, хто сприяв встановленню пам’ятного знаку, начальник департаменту зв’язків з громадськістю та військово-меморіальної роботи Міністерства оборони Угорщини, полковник, доктор Ласло Телл. Він також закликав поважати українських та угорських солдатів, які вели боротьбу по різні сторони барикад.

"Вони сюди прийшли не за власним бажанням, а виконували наказ, адже життя солдата - це виконання обов’язків, - сказав Ласло Телл. - Ми вважаємо їх героями, так само, як і тих українських солдатів, що загинули на території Угорщини. Солдати отримують повагу, а родичі - спокій. Я хочу віддячити всім, хто сприяв встановленню пам’ятного знаку".

Генеральний консул Генерального Консульства Угорщини у м. Ужгород пан Йожеф Бачкаі у своїй промові закликав пам’ятати спільну історію двох народів, які мають схожі розвиток та долю.

Джерело: Прес-служба Івано-Франківської обласної державної адміністрації