друкувати


Кабмін вирішив, як допомогти бізнесу в Криму

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-05-23 11:15:47

Кабмін вирішив надати Криму статус "вільної митної зони промислового типу".

Про це йдеться в законопроекті "Про особливості оподаткування на тимчасово окупованій території".

"Бізнес, що працює в Криму, сьогодні опинився у складній ситуації. Одне з найбільш гострих питань - це облік і сплата податків. Підприємці опинилися в повній невизначеності, яке законодавство застосовувати у своїй роботі", - говорить голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік.

За його словами, в умовах окупації Криму і Севастополя українські органи виконавчої влади не можуть виконувати свої функції і зараховувати податки і збори до держбюджету України.

Таким чином, платники податків проти своєї волі стають порушниками законодавства. До того ж Федеральна податкова служба Росії вирішила, що російське законодавство про податки і збори почне діяти в окупованому Криму з 1 січня 2015 р.

Відповідно до законопроекту Кабміну, зареєстрованих у Криму платників податків звільнять від нарахування і сплати податків, а також подачі в податкові органи України звітності і декларацій.

При цьому, якщо компанії працюють з материковою частиною України, то вони повинні будуть платити податки як нерезиденти. А ось платники податків з філіями в Криму не зможуть скористатися механізмом консолідованої сплати податку на прибуток - доведеться платити як нерезидентам. Згідно з документом, Кабмін визначив Крим як "територію, яка розташована за межами митної території України".

Тому товари, які знаходяться в Криму, будуть вважатися іноземними. Правда, продукція виробництва півострова буде ввозитися на територію України без сплати ввізного мита.

Така ж пільга - до 1 січня 2015 р. - поширюватиметься і на основні засоби компаній, які вирішили працювати не в Криму, а на решті території України.

Раніше повідомлялося, що кримчани не хочуть платити податки самопроголошеній владі.

Джерело: ТСН