друкувати


Резиденція "Синьогора" залишиться у держвласності - представник ДУС

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-05-21 08:25:44

Статус державної резиденції "Синьогора" в Гуті на Івано-Франківщині буде збережено, про її приватизацію не йдеться. Про це сказав на Прикарпатті начальник управління протокольного забезпечення Державного управління справами Сергій Бац.

За його словами, "статус державного національного парку не дозволяє її приватизовувати, віддавати в приватні руки – це державне надбання і воно залишиться в державі".

Сергі Бац зазначив, що "наразі немає ніяких зауважень, пропозицій чи застережень, що резиденція повинна бути закритою чи не використовуватися в такому функціональному стані, як до цього часу". Передбачається, що "Синьогора" використовуватиметься як державна резиденція для прийому високих іноземних гостей, в тому числі і для збереження національного природного фонду.

Указом президента України від 2009 року на базі державної організації "Резиденція "Синьогора" було створено однойменний національний природний парк задля збереження природно-заповідного фонду. Однак фактично указ не виконаний.

Зараз і Державне управління справами, і Міністерство екології, і Кабінет міністрів України опрацьовують питання про виділення фінансування на створення національного природного парку і на функціонування на базі парку державної резиденції. На це потрібно буде декілька мільйонів гривень: щоб оформити документально, провести топографічні зйомки, виготовити технічну документацію, підготувати проектні рішення, розробити штатний розпис і ввести у склад парку науковців.

Після Майдану в резиденції «Синьогора» проведена інвентаризація, яка закінчилася минулого тижня.

Сьогодні тут відновлюються відвідини резиденції і відбулася презентація туристичного продукту під назвою «Карпатські скарбниці».

Як повідомив генеральний директор державно-оздоровчого виробничого комплексу «Синьогора» Владислав Ливинець, тут хочуть зробити екскурсійно привабливий маршрут. Туристи зможуть провести трикілометрову екскурсію територією парку, відвідати приміщення резиденції, побачити зали прийому іноземних делегацій, бібліотеку, робочий кабінет президента, вертолітний майданчик. Орієнтовна вартість тригодинної екскурсії – 100 гривень, куди входитиме і чай з карпатських трав на пасіці, і обід в колибі.

На базі «Синьогори» нещодавно проходили всеукраїнські змагання з туризму серед школярів, влітку проходитиме вишкіл «Пласту».

Резиденція «Синьогора» функціонує від 2000 року, розташована в Карпатах на висоті 760 метрів над рівнем моря.

Джерело: Радіо Свобода