друкувати


Міндоходів вперше залучить громадськість до реформування митниці - Віталій Науменко

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-05-19 12:45:20

Міністерство доходів і зборів України вперше має намір активно залучити громадськість до реформування митниці.

Про це заявив заступник Міністра доходів і зборів Віталий Науменко на спільному брифінгу керівництва Міндоходів у Кабінеті Міністрів.

"Вперше в Україні планується залучення бізнес-спільноти до розробки стратегічних документів щодо діяльності української митниці", - підкреслив він.

Він нагадав, що у квітні був підписаний Меморандум про взаєморозуміння між Американською торгівельною палатою, Європейською бізнес асоціацією та Міністерством доходів і зборів. Віталій Науменко підкреслив, що цей меморандум відкритий до приєднання будь-якої асоціації і є дуже важливим для налагодження активного і ефективного діалогу з бізнес спільнотою.

За словами заступника Міністра, в рамках цього Меморандуму розроблено основні напрями реформування української митниці.

Меморандум передбачає, зокрема, створення Консультативної ради і Наглядової ради, до яких увійдуть представники бізнес спільнот.

Метою створення Консультативної ради є участь у розробці стратегії реформування митних органів, концепції реформ, чіткого плану заходів, а також розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення митної справи. "Тобто бізнес братиме участь у цих процесах", - підкреслив Віталий Науменко.

За його словам, у рамках Консультативної ради працюватимуть тематичні робочі групи, до яких увійдуть представники митниць та бізнесу. Вони опрацьовуватимуть питання за напрямами: постаудит контроль, технологія митного оформлення, база оподаткування тощо.

"На виході ми очікуємо від Консультативної ради чіткий план реформування митниці", - підкреслив заступник Міністра.

Що стосується Наглядової ради, у складі якої також працюватимуть представники бізнесу, то до її функцій належатиме забезпечення зворотного зв’язку від бізнесу щодо реформ, що втілюватимуться у життя. "Ми розраховуємо на підтримку бізнесу і сподіваємося, що за його допомогою ми зможемо провести повномасштабне реформування української митниці", -  зауважив Віталій Науменко.

Заступник міністра підкреслив, що пріоритетами діяльності української митниці має стати ефективна боротьба з переміщенням заборонених предметів - зброї, наркотиків, тощо.

З бізнесом досягнуто розуміння, що для повноцінного реформування української митниці необхідно вжиття низки першочергових заходів. Зокрема, це  розробка проекту внесення змін до Митного кодексу України щодо імплементації положень митного законодавства ЄС, як це передбачено положеннями Угоди про Асоціацію.

Важливим питанням також є розробка моделі кадрової реформи, яка передбачатиме конкретну основу служби та включатиме створення системи кадрового обліку, впровадження заходів з автоматизації процедур атестації і підвищення кваліфікації, перегляд принципів формування оплати праці. У рамках даного заходу досягнуто принципової домовленості з компанією "Ернст енд Янг" (EY) щодо донорської допомоги у вигляді проведення високорівневого дослідження принципів та розмірів оплати праці посадових осіб митних органів.

Також серед заходів - здійснення спільно з податковими органами розробки концепції системи автоматизованого контролю, призначеної для раннього виявлення ризиків введення в торгівельний обіг незаконно ввезених товарів, що виключить можливість використання тіньових схем при ввезенні товарів.

Крім того, за умови отримання донорської допомоги, важливе проведення глибокого аудиту бізнес-процесів митної служби та розробка моделі трансформації митної служби протягом найближчого часу (2014-2015 р.р.)., а також залучення міжнародної технічної допомоги для підвищення ефективності діяльності української митниці.

Джерело: Прес-служба Коломийської ОДПІ