друкувати


Легалізація "італійських бусиків" може принести Україні 10 мільйонів доларів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-05-15 01:30:57

Якщо легалізувати перетин кордону перевізниками, що займаються транспортуванням передач італійських мігрантів до України, це може принести українському бюджету 10 мільйонів доларів.

Про це у своєму блозі на сторінці "Економічної правди" пише Голова християнського товариства українців Італії Олесь Городецький, повідомляє VIDIA.

"За останніх 20 років сформувалася окрема категорія самозайнятих осіб, які обслуговують наших трудових мігрантів в Італії. Це водії так званих "бусиків". Вони возять пасажирів і крам співвітчизникам на Апеннінах за доступними цінами", - пише Олесь Городецький.

За його словами, цей вид бізнесу свідомо заганявся в "тінь". Митники вимагали від водіїв хабарі, частину яких відправляли нагору. За часів "пізнього Януковича" один перетин кордону міг коштувати для водія "бусика" 800-1000 євро й такі "податки" робили цей вид діяльності нерентабельнимПісля перемоги Майдану суми дещо зменшили, пише Олесь Городецький, однак і нині митники посилаються на якісь розпорядження з Києва та вимагають по 300-350 євро з машини за проїзд.

Відтак постала необхідність легалізувати ці робочі місця. Таким чином можна отримати тисячі нових приватних підприємців, які сплачуватимуть єдиний податок і внески до Пенсійного фонду.

Другим кроком має стати легалізація перетину кордону.

"Італійські "бусики" перевозять передачі від мігрантів до членів їх родин - типові поштові посилки. Це харчові набори, одяг, речі для особистого вжитку, не призначені для продажу.Такий вантаж може розглядатися як гуманітарна допомога і відповідно класифікуватися. При переміщенні через кордон перевізник міг би оформляти декларацію за таким рядком і сплачувати до держбюджету певне фіксоване мито. Воно могло би становити 200 доларів", - пропонує Голова християнського товариства українців Італії.

Враховуючи, що перевізників з Італії є близько однієї тисячі, які курсують щотижня, сплата цього мита давала би до бюджету країни близько 10 млн доларів на рік.

Джерело: VIDIA