друкувати


Кримські окупанти заблокували 4,6 мільярда НБУ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-05-13 09:30:03

Окупаційна влада Криму заблокувала активи Головного управління Нацбанку на суму близько 4,6 млрд гривень, у тому числі готівкових коштів 3,9 млрд гривень.

Про це повідомляє сайт НБУ.

"Пізно ввечері 8 травня цього року група озброєних осіб прибула до приміщення Головного управління Національного банку України в Автономній Республіці Крим та заблокувала його діяльність. Загальна сума заблокованих активів становить близько 4,6 млрд гривень, у тому числі готівкових коштів 3,9 млрд гривень", - йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що серед блокувальників були присутні представники так званої Ради Міністрів Республіки Крим, правоохоронних і судових органів, які пояснили свої дії необхідністю виконання виконавчого листа від 08 травня 2014 року за справою № А83-120/2014 Господарського суду Автономної Республіки Крим.

"Даний виконавчий лист виданий з порушенням вимог українського законодавства та є таким, що не підлягає виконанню Національним банком", - додали в регуляторі.

Враховуючи силовий спосіб виконання вищезазначеного судового рішення і можливість непередбачуваних наслідків для здоров’я і життя працівників зазначеного управління, було прийняте рішення про допуск групи озброєних осіб, які здійснили опечатування ряду приміщень, у тому числі і приміщення грошових сховищ.

Такі дії та блокування роботи кримського підрозділу Нацбанку також унеможливили здійснення виплат соціальної допомоги українським громадянам, у т.ч. матеріальної допомоги ветеранам Великої Вітчизняної Війни, передбаченої державним бюджетом.

У Нацбанку відзначили, що не виключають судового позову з метою відшкодування збитків, завданих силовими діями окупантів.

Джерело: Укрінформ