друкувати


Висловити свою думку щодо підвищення цін на проїзд запрошують мешканців Івано-Франківська

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-25 06:20:45

У понеділок, 28 квітня, у Івано-Франківську відбудуться громадські слухання щодо підняття тарифів на проїзд у пасажирському громадському транспорті.

Ініціюють підняття цін перевізники, тому усі вони будуть присутні на громадських слуханнях. На сьогодні основна вимога, яку висувають перед владою, підняття тарифів на проїзд до 3 грн. і водночас - відміна перевезення пільгових категорій населення.

"Перевізники подали у Департамент комунального господарства, транспорту і зв’язку розрахунки тарифів кожного маршруту. І цифри є дуже високими, наприклад на маршруті №1 пропонований перевізниками тариф - 3,85 грн, на маршруті №5 - 3,84 грн, на маршруті № 60 - 3,50 грн, а на маршруті № 78, взагалі, - 4,08 грн.

Ми ці тарифи проаналізували і вже побачили завищення по деяких позиціях. Однак, якщо на слуханнях будуть присутні тільки перевізники, то й рішення будуть за підсумками слухань на користь перевізників. А для того, щоб була представлена і позиція громади міста, ми запрошуємо мешканців узяти участь у громадських слуханнях, які відбудуться у 311 каб. міського виконавчого комітету, 28 квітня о 17.00", - зауважив голова департаменту Михайло Смушак.

Він наголошує, що міська влада на цих слуханнях буде захищати інтереси мешканців, адже не можна усі видатки перевізників скинути на пересічного мешканця. Заробітні плати пенсії, стипендії не зросли, а перевізники й надалі хочуть одержувати максимум, переклавши усі свої видатки на малозабезпечені верстви населення, які переважно і користуються громадським транспортом. Водночас, позиція перевізників також є зрозумілою.

При цьому, для міської влади питання ціни проїзду і умов перевезення пільговиків є тільки першим у наведенні порядку з місцевими перевізниками.

"Сьогодні нам подають розрахунок тарифу, де пишуть, що в середньому за один оборотний рейс одна маршрутка перевозить до 30 платних пасажирів. І це при кількості сидячих місць від 19 і більше. А хто рахував цих пасажирів? Хто знає, скільки перевозиться пільговиків і яких категорій? І взагалі, а чи їдуть маршрутки ту кількість оборотних рейсів, яку вони мають їздити. Тому надалі ми будемо впроваджувати пільгові квитки для пенсіонерів та інвалідів, інших пільговиків, запроваджувати проїзні квитки для студентів, учнів, дорослих. Обов’язково введемо систему обов’язкової видачі одноразових квитків та GPRS-контролю. Адже часто водії з’їжджають достроково з маршрутів, їздять лише в години "пік", або завершують раніше робочий день", - каже Михайло Смушак.

Автор: Любов ЗАГОРОВСЬКА