друкувати


Єдиний підводний човен України "Запоріжжя" залишиться Росії?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-22 11:15:29

Як стало відомо з джерел в Чорноморському флоті РФ, український підводний човен "Запоріжжя" не планується до передачі Військово-Морським Силам України.

57 членів екіпажу "Запоріжжя", що залишилися служити в Росії, на даний час займаються обслуговуванням систем підводного човна. Заходи з підготовки до передачі "Запоріжжя" у склад національних ВМС не передбачаються.

Нагадаємо, що ПЧ "Запоріжжя" потребує заміни акумуляторних батарей та ремонту торпедних апаратів. Також не працює акустична система виявлення шумових об'єктів МГ-200, що необхідна для занурювання та спливання підводного човна. Крім того, вийшов термін докового ремонту субмарини.

Для відновлення підводного човна, якому більше 43 років, потрібно приблизно 20 млн. доларів.

Крім ПЧ "Запоріжжя", в севастопольських бухтах на сьогоднішній день також знаходяться: корабель управління "Славутич", корвети "Тернопіль", "Луцьк", "Хмельницький", "Придніпров'я", морський тральщик "Чернігів", танкер "Бахмач", буксир "Кременець", медичне судно "Сокаль", навчальні катери "Нова Каховка", "Сміла", "Чигирин". У Донузлаві – великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський", морський тральщик "Черкаси", базовий тральщик "Генічеськ", артилерійські катери "Добропілля" та "Херсон", протидиверсійний катер "Феодосія".

З приводу виведення кожного корабля тривають окремі переговори з російською стороною. Керівник української групи офіцерів, що займаються виведенням українських кораблів та іншої військової техніки, генерал-майор Володимир Аскаров зазначив, що наразі спрогнозувати результати перемовин дуже важко.

Джерело: Флот України