друкувати


Нові умови від прем'єр-міністра Словаччини щодо реверсу газу в Україну

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-10 05:00:08

Словаччина готова забезпечити реверсне постачання газу в Україну, але перевіряє, чи не порушить це угоду Словаччини із "Газпромом".

Про це заявив на прес-конференції у Братиславі прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми готові організувати реверсне постачання, але при цьому забезпечуємо й власні інтереси, і передусім перевіряємо, чи насправді технічні форми реверсного постачання не означали б порушення базової угоди з "Газпромом" з можливим застосування санкцій", - сказав Фіцо.

Керівник словацького уряду вважає за доцільне провести зустріч представників України, Словаччини, Єврокомісії та Росії для обговорення умов участі Словаччини в забезпеченні реверсного постачання газу в Україну.

При цьому Словаччина висуває вимогу перед Євросоюзом гарантувати їй компенсації обсягу газу на випадок припинення поставок палива з Росії.

"Якщо справа дійде до припинення поставок газу із Росії на територію Західної Європи, Словаччина мала б технічні можливості для реверсного постачання газу за умови, що всі потреби Словаччини в обсязі 5,5 млрд кубометрів за рік були їй забезпечені", - сказав глава словацького уряду.

Раніше Словаччина, на відміну від Польщі та Угорщини, які також є членами Євросоюзу, всіляко зволікала з вирішенням питання про реверсне постачання газу з Європейського Союзу в Україну. Перед українською стороною висувалися то вимоги технічного і юридичного характеру, то створення для цього необхідної інфраструктури. У середу у телефонній розмові з віце-прем'єром США Джозефом Байденом Роберт Фіцо заявив, що Словаччина зробить усі необхідні кроки для реверсу газу в Україну за умови, що українська сторона виконає пов'язані з цим фінансові зобов'язання і дотримається угоди щодо забезпечення поставок природного газу з Російської Федерації до Словаччини.

Джерело: Укрінформ