друкувати


Нецензурна лайка як ознака нашого суспільства стала темою обговорення Відкритого університету Івано-Франківська

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-08 01:00:02

Нецензурна лексика як духовна і соціальна проблема українського суспільства, - саме так називалася одна з лекцій останнього засідання Відкритого університету Івано-Франківська, що її запропонувала відома поетеса і літературознавець Галина Петросаняк.

Тема, яка турбує багатьох, але про яку часто незручно говорити, була окреслена як серйозна загроза нашому суспільству. Нецензурна лайка, або матюки, укорінилися в побуті і на вулиці, у соцмережах і в товариствах. Якщо раніше її вважали ознакою асоціальної поведінки, то тепер її почуєш з уст заможно вбраних людей, юних школярів, гламурних жінок та пересічних чиновників. Виявляється, що у нашому законодавстві є покарання за нецензурщину, але хто ж за неї буде карати, якщо українські правоохоронці теж не відзначаються високою культурою мовлення?

У європейських країнах штрафи за міцне слівце добряче б’ють по кишені, що є стримуючим фактором паралельно із заохоченням високої культури мовлення тамтешніми суспільними інституціями. Проводячи багато часу серед європейської спільноти, Галина Петросаняк відзначає, що там не доводиться проходити, як через мінне поле, повз чоловічі товариства чи компанії підлітків. Вона переконана, що нам ще належить пройти революцію у цій царині:

Джерело: ОДТРК "Карпати"