друкувати


Доналд Туск: найкращою гарантією безпеки є присутність військ НАТО

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-03 01:15:17

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск вважає російську військову експансію на південь та схід України дуже реальною.

Про це глава польського уряду говорить в інтерв’ю німецькому тижневику "Die Zeit". Він закликає Європу до більшої солідарності.

Прем’єр застерігає, що "ніхто не знає, чи мова йде про реальне вторгнення в Україну. Але оскільки увесь світ вважає російську інвазію можливою, а навіть вже звик з цією думкою - це демонструє наскільки драматично змінилася ситуація»". Питання полягає в тому, "з чим ще можна буде змиритися і які наступні кроки Росії будуть сприйняті світовою спільнотою". 

Дональд Туск додає, що "ми є свідками історичного моменту". Як підкреслив він, "українська криза по-новому підіймає значення Європейського союзу. Країни-члени європейської спільноти опинилися перед вибором. Або зміцнювати співпрацю в міжнародній політиці, або ж проводити самостійну політику по відношенню до Росії".

На думку прем'єра, другий варіант лежить в інтересах Москви, яка хоче розділити країни Євросоюзу. Дональд Туск закликає до більшої солідарності в Європі, а також до зміцнення енергетичної безпеки в регіоні. Також польський прем'єр пропонує створити спільний енергетичний ринок.

На запитання про плани розташування в Польщі систем "ПРО" він відповідає, що "ця справа, так як і присутність сил НАТО, для Польщі є завжди актуальна".

"Кращою від будь-яких гарантій на папері, є тільки фізична присутність НАТО в Польщі", - стверджує Дональд Туск. На його думку, це питання лежить також в інтересах Євросоюзу, адже саме на сході пробігає справжній зовнішній кордон ЄС.

Джерело: Українська служба Польського радіо