друкувати


Новий голова "Нафтогазу" розповів про чотири основні напрямки, на яких концентруватиметься у роботі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-03-27 06:15:45

Новопризначений глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв під час своєї першої прес-конференції 26 березня на питання, скільки буде коштувати газ хоча б у другому кварталі 2014 року, відповів чесно: "Не знаю. Зможу відповісти на це питання після майбутніх переговорів із "Газпромом".

За даними ZN.UA, переговори з "Газпромом" повинні відбутися найближчим часом.

Окрім того, Коболєв розповів про чотири основні напрямки, над якими у нафтогазовому напрямку будуть працювати в "Нафтогазі" та уряді:

"1. Забезпечення всіх газоспоживачів України достатніми і реальними ресурсами газу (мабуть, цю заяву слід розуміти і, як відмову від схем переведення нафти і газу, що видобуваються в Україні, у "російські", а це і відхід від податків, і багато іншого)

2. Диверсифікація джерел і напрямків газопостачання. У середньостроковій перспективі - постачання (реверсні) з Європи (і через Польщу, Угорщину, Словаччину). У довгостроковій - постачання зрідженого газу зі США та інших країн.

3. Прозорість і контроль діяльності НАК "Нафтогаз України".

4. Реальна лібералізація ринку газу України, включаючи поступову приватизацію підприємств нафтогазової галузі, у тому числі через механізм IPO".

Андрію Коболєву 35 років. У 2000 році він закінчив Інститут міжнародних відносин при університеті ім. Т.Г. Шевченка. Кілька років, за його словами, стажувався за кордоном. Але не уточнив, де саме. Понад десять років працював у "Нафтогазі", зокрема фінансовим консультантом колишнього першого заступника голови Нак Ігоря Діденка. В останні роки - один з двох керуючих директорів компанії, що надає інвестиційно-банківські послуги AYA Capital. За інформацією ZN.UA, яку поки не вдалося спростувати, основним засновником компанії AYA Capital є Ігор Діденко, який нині живе в Іспанії.

Останній з оприлюднених звітів за березень 2014 р., зокрема стосувався створення і розвитку в Україні ринків капіталу. Коболєв, кажучи про майбутню приватизацію "Нафтогазу", також говорив про те, що в умовах діючого ринку капіталів компанія НАК "Нафтогаз України" може мати високу капіталізацію і в разі продажу навіть частини її підприємств принесе значний прибуток державі.

Сам Коболєв не вважає себе комусь зобов'язаним за призначення головою "Нафтогазу". Проте визнає, що в цьому брали участь депутати з різних фракцій.

Джерело: Дзеркало Тижня