друкувати


Проти самопроголошеної влади окупованого Криму ЄС готує санкції

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-03-24 01:00:16

У Євросоюзі розглядають запровадження санкцій проти самопроголошеної влади та економічного сектору анексованого Криму шляхом запровадження економічних, торговельних і фінансових обмежувальних заходів.

Про це власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі сказав високопоставлений європейський дипломат, коментуючи можливі наслідки відповідного рішення Європейської ради.

"Європейська рада доручила Єврокомісії оцінити правові наслідки анексії Криму і внести для швидкої імплементації пропозиції щодо економічних, торговельних і фінансових обмежень відносно Криму", - нагадав співрозмовник агентства положення пункту 5 висновків Європейської ради щодо України від 20 березня.

Відтак, за словами дипломата, ЄС у контексті торгівельно-економічних наслідків може розглядати статус анексованого Криму аналогічно з окупованими Ізраїлем палестинськими територіями - західного берегу річки Йордан та Південного Єрусалиму.

"Формально ЄС не має санкцій проти Ізраїлю. Але товари, вироблені в ізраїльських поселеннях та окупованих палестинських територіях, не підпадають під торговельні преференції. Відтак це ускладнює їхній експорт до країн-членів", - пояснив дипломат.

Щодо Криму, то можливі санкції поширюватимуться на підконтрольні самопроголошеній владі підприємства, установи, зовнішньоекономічну, торговельну діяльність загалом.

Крім цього, ЄС може увести ембарго на вкладання інвестицій в Крим та заборонити фінансування європейськими донорами програм, проектів та організацій, які діють на окупованій території.