друкувати


Коломийська ОДПІ: Якщо ви здавали нерухомість у оренду - подайте декларацію і сплатіть податок

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-03-24 01:15:35

Якщо громадяни у 2013 році здавали в оренду житловий будинок, його частину, або квартиру, інший об'єкт нерухомого чи рухомого майна фізичній особі, то декларацію про майновий стан та доходи необхідно подати до 1 травня 2014 року.

Податок на доходи фізичних осіб при отриманні доходів від оренди нерухомого та рухомого майна необхідно сплачувати щоквартально, на протязі 40 днів після закінчення звітного кварталу.

Дохід, отриманий від надання майна в оренду оподатковується за ставкою 15 та /або 17 відсотків. Якщо місячна сума доходу не перевищує десяти розмірів мінімальної заробітної плати , до такого доходу застосовується ставка оподаткування 15%, до суми перевищення десятикратного розміру доходу застосовується ставка 17 відсотків.

Якщо орендар не є суб'єктом господарювання, то відповідальність щодо нарахування, утримання та сплати податку до бюджету несе орендодавець, тобто той громадянин, який і здає майно в оренду.

Порядок оподаткування доходів , отриманих громадянами від надання майна в оренду передбачено статтею 170 Податкового кодексу України.

Джерело: Прес-служба Коломийської ОДПІ