друкувати


На чому заощадить МОЗ розповів МУСІЙ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-03-12 04:00:07

В рамках скорочення витрат державного бюджету планується перегляд ряду програм і в медичній сфері.

Про це повідомив Міністр охорони здоров’я України Олег Мусій в інтерв’ю програмі «Сніданок з 1+1».

Це, за словами Міністра, стосуватиметься програм, які пов’язані із здоров’ям лише опосередковано. Мається на увазі будівництво, капітальні вкладення, ремонт, розбудова нових клінік. "Поки ще це буде заморожено, - зауважив Олег Мусій. - Так само, як і закупівля дороговартісної медичної апаратури".

Можливо, додав керівник МОЗ України, доведеться переглянути питання про закупівлю автомобілів екстреної медичної допомоги, на що в бюджеті-2014 було закладено близько 600 млн гривень. Ще рік з цим можна почекати, зазначив Міністр, підкресливши: "Ми готові до того, щоб скоротити фінансування деяких програм, зменшення витрат на які не несе безпосередньої загрози здоров’ю людей".

На питання щодо можливого скасування додаткових виплат медпрацівникам системи екстреної медичної допомоги, а також надбавок за обсяг та якість виконаної роботи медичним працівникам, які надають первинну медичну допомогу, Олег Мусій відповів: «Ми будемо відстоювати інтереси медичних працівників, особливо тих, котрі працюють на первинній ланці, а також молодих спеціалістів, які скеровуються на роботу в село».

Пропозицію скасувати ці виплати Міністр охорони здоров’я назвав не дуже вдалою, наголосивши при цьому: «Поки що це пропозиція». Олег Мусій повідомив, що під час розгляду цього питання на засіданні Уряду він має намір відстояти збереження цих надбавок. «Всі ж розуміють, якій насправді рівень оплати праці в медицині – чи не найнижчий серед усіх галузей. Тому жертвувати медициною, думаю, - не дуже правильна ідея. Ми маємо відстоювати інтереси наших лікарів і медичної галузі в цілому», -підкреслив керівник МОЗ України.

Говорячи про найближчі плани у своїй діяльності на міністерській посаді, Олег Мусій наголосив, що зараз проводяться організаційні заходи для підготовки впровадження в Україні нової системи охорони здоров’я. Йде формування нового керівництва Міністерства – призначення нових заступників міністра, керівників служб, скорочення апарату від 10 до 20 відсотків, відносно чого прийнято рішення Уряду.

Найскладнішим із запланованого Міністр назвав «перетворення міністерства закупівель і торгівлі, яким було відомство за попередньої влади, на міністерство охорони здоров’я». «Я взяв на себе зобов’язання щодо того, щоб всі відкати, нечесні тендери, сумнівні схеми, хабарі залишилися у минулому. Я цю політику відстоював і продовжуватиму публічно відстоювати й надалі», - заявив Олег Мусій.

Джерело: Прес-служба МОЗ