друкувати


В обласному центрі Прикарпаття відзначили 200-річчя Кобзаря (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-03-10 12:15:34

Представники прикарпатського духовенства, влади і громадськості вшанували Тараса Шевченка.

На площі поблизу адмінбудівлі в Івано-Франківську за їх участі відбулося віче на честь 200-річчя від дня народження Кобзаря.

Цитуючи рядки Шевченкових поезій, промовці на віче наголошували: кожне слово великого поета і громадського діяча й сьогодні є актуальним, пророчим, спрямованим пробудити у людських душах почуття самоповаги, любові до своєї землі, свого народу.

"Ми пройшли важкий шлях очищення: очищення вогнем, очищення кров’ю і нарешті очищення сльозами, - сказав голова облдержадміністрації Андрій Троценко, згадуючи період протестних акцій на Майданах країни. - Усі ці дні поруч з нами був Шевченко як душа України, не ідол, не божество, не ікона. Душа, яка своїм життям заслужила у Господа милість молитися за Україну і за кожного з нас".

Учасники віча помолилися за упокій цієї величної душі. Промовляючи слова молитви, згадали також про бійців Небесної сотні, які віддали свої життя за краще майбутнє українців.

Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус пообіцяв громадськості наступного тижня на сесії міської ради розглянути питання про встановлення перед адмінбудівлею пам’ятника Небесній сотні, а також монументу Кобзареві, «щоб всі, хто проходив через площу, звіряли свої дії та помисли з ними».

На віче виступили голова обласної ради Василь Скрипничук, народний депутат України Руслан Марцінків, голова обласної організації Спілки письменників України Євген Баран.

Після цього в обласній філармонії відбулися спецпогашення поштового конверта, випущеного на честь ювілею Кобзаря, та концерт, підготовлений мистецькими колективами Прикарпаття.

Джерело: Прес-служба Івано-Франківської обласної державної адміністрації