друкувати


Шевченка вшанували у Коломиї (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-03-10 10:45:43

9 березня, у 200-річчя Тараса Шевченка, Коломия віддала шану безсмертному поету. На площі перед пам’ятником Кобзарю зібралося більше півтисячі коломиян.

Святкування розпочалося з міжнародного флешмобу «Весь світ читає Шевченка», який зініціювали студенти Українського католицького університету та Університету банківської справи НБУ.

Учні різного віку у вишиванках декламували улюблені поезії Кобзаря. Зі сцени школярі зачитували безсмертні поезії Кобзаря, а люди їм хором допомагали.

Опісля флешмобу очільники міста та району, представники Самооборони та Правого сектору поклали квіти до підніжжя пам’ятника Шевченку.

Пізніше священики відправили панахиду й закликали людей до єднання заради України. Очолили панахиду владика Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Василій Івасюк та єпископ Коломийсько-Косівський УПЦ КП Юліан Гатала.

Після урочистостей біля пам’ятника у Палаці культури «Народний дім» пройшов святковий концерт. Першим мав слово лауреат Шевченківської премії Михайло Андрусяк. Письменник пригадав громаді життєвий шлях великого генія українського народу, навівши рядки з його творів та думки шевченкознавців про відомого поета.

Також присутнім показали фільм краєзнавця Василя Нагірного «Шевченко на землі коломийській». Кобзар ніколи не ступав на землю Покуття, не відвідував і його столицю - Коломию, але сам дух поета, творчість вплинули на перебіг історичних подій, які призвели до незалежності України, - йдеться у презентованій стрічці.

"Сьогодні великий день у житті кожного українця. Саме дух Шевченка витає над Україною у цей непростий час. Кобзар завжди поруч, - наголошує начальник управління культури міськради Уляна Мандрусяк. – Цьогорічна програма урочистостей більш поважна – без танців та веселих пісень. Урочистості побудовані виключно на виконанні творів Тараса Шевченка".

Джерело: Коломийські ВІСТИ